Co to jest kawa bio? Czy warto zastąpić zwyczajną kawę tą organiczną?
W sklepach coraz częściej możemy znaleźć produkty eko, bio. Również dla fanów kawy stworzono kawę bio, nazywaną również kawą naturalną. Postanowiliśmy przyjrzeć się różnicą między kawą bio a klasyczną czarną kawą.
Kawa organiczna – co to znaczy?
Głównym znaczeniem kawy organicznej jest to, że posiada certyfikaty jakości, oraz spełnia ekologiczne standardy. W produkcji kawy organicznej unika się szkodliwych substancji chemicznych, takich jak pestycydy czy syntetyczne nawozy, a uprawy prowadzi się tradycyjnymi i przyjaznymi dla środowiska metodami. Kawa bio jest również często oznaczana jako "fair trade", co oznacza, że osoby pracujące przy jej produkcji są traktowane w sposób sprawiedliwy i nienarażone na łamanie praw pracowniczych.
Kawa organiczna a zwykła kawa
Najważniejsze w kawie bio, a zarazem to, co ją najbardziej wyróżnia to sposób produkcji. To, z jakich jest składników i ja te składniki są produkowane, czyli również ich naturalny sposób przygotowania. Nie ma w tej kawie użytej żadnej chemii. Przy produkcji unikane jest używanie produktów, które mogą pogorszyć aromat oraz smak naturalnego wyrobu a tym samym nie używa się pestycydów, które mogą powodować taki zły wpływ na kawę. Dzięki takiemu procesowi kawy ekologiczne mają stosowne certyfikaty, które zapewniają nas o jakości produktu.
Jak powstaje kawa naturalna?
To kawa, która powstaje w sposób ekologiczny i spełnia międzynarodowe standardy produkcji związane z ochroną środowiska, zdrowiem i prawami pracowników. W 95 proc. stworzona z naturalnych składników. Dlatego roślina, z której powstaje kawa, czyli kawowiec również hodowany jest w naturalny, tradycyjny sposób, przyjazny dla środowiska. Kawa swoje główne pochodzenie ma z:
- Peru,
- Honduras
- Meksyk
Czyli głównie kraje Ameryki Południowej. To właśnie tam powstaje większość kaw, czyli aż ¾ produkcji.
Kawa organiczna – właściwości
Warto zastanowić się nad zastąpieniem zwykłej kawy, kawą bio ze względu na jej korzystny wpływ na zdrowie. Kawa organiczna wykazuje lepsze właściwości smakowe, odżywcze i zdrowotne, niż zwykła kawa. Dzięki temu, że powstaje w zgodzie z naturą, zawiera mniej szkodliwych substancji, ma bogatszy smak i aromat, a także korzystnie wpływa na przemianę materii, trawienie, układ krwionośny, zawiera witaminy z grupy B oraz reguluje poziom hormonów szczęścia. Coraz więcej ludzi na świecie zaczyna doceniać pozytywny wpływ kawy bio na nasz organizm.
Rodzaje kawy organicznej. W jakiej formie możesz ją kupić?
Kawy ekologiczne są tworzone dla każdego smakosza, dlatego powstały wszystkie odpowiedniki rodzajów kaw: kawa mielona, kawa ziarnista oraz kawa rozpuszczalna. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.
Kawa organiczna bio – ziarnista i mielona
W sklepach dostępną kawą ziarnista a w zasadzie jej rodzajem jest arabica. Wszyscy najczęściej po nie sięgają, ponieważ wyróżnia się przepysznym intensywnym smakiem, aromatem a przy tym jest łagodna i nie czuć goryczy co wiele osób sobie ceni. Arabica jest droższa. Mamy również dostępną mieszankę kaw w arabiki oraz rubusty, która jest również często wybierana, ale już nie tak doceniania. Rubusta, daje nam nutkę goryczy, co nie każdemu może odpowiadać, ale cena takiej kawy jest zauważalnie niższa.
Rozpuszczalna kawa organiczna
Jak pewnie każdy się spodziewa, kawa rozpuszczalna bio jest znacznie wyższej jakości niż tradycyjna klasyczna kawa rozpuszczalna. Sposób, w jaki powstaje kawa rozpuszczalna bio, jest inny od kawy tradycyjnej, ponieważ kawą bio, ma suszone ziarna zimnym powietrzem, co powoduje, że zachowuje cały aromat. Oczywiście nie jest też w sztuczny sposób polepszana, nie dodaje się do niej rządnej chemia ani konserwantów a smak kawy bio sam się broni, ponieważ jest dużo bardziej szlachetny od klasycznej kawy rozpuszczalnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz