wtorek, 21 lutego 2023

Cynamon cejloński

 

Cynamon cejloński – na odchudzanie i obniżenie cukru

Cynamon znany był już w starożytności. Używano go jako potrawę oraz do balsamowania i konserwowania ciała. Ceniono go bardziej niż złoto. Obecnie w naszych kuchniach używamy mnóstwo różnych przypraw. Nadają smaku przyrządzanej  potrawie.  Przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Przykładem może być imbir, który działa między innymi przeciw wirusowo i przeciw zapalnie. Wśród wielu znanych przypraw znajduje się cynamon. Ta roślina ma wszechstronne zastosowanie w różnych wypiekach  i napojach. Jaki warto wybrać cynamon i jak go stosować. Na te pytania dowiemy się w poniższym referacie.  

 

 

Czym jest cynamon cejloński?

Cynamon cejloński pochodzi z Cejlonu i Madagaskaru. Zdejmuje się korę z drzewa cynamonowego  i suszy na słońcu. Kora zmieni kolor na jasno brązowy. Potem jej krawędzie utworzą rulon, który może rozwinąć się jak będzie wilgoć. Mamy możliwość zobaczyć podczas gotowania rosołu z dodatkiem cynamonu. Może  pozostać w tym kształcie lub zostać zmielony na proszek. W takiej postaci częściej używa się do wypieków i ciepłych napojów. Jego wygląd i silny aromat  zachęca do korzystania z niego. Ten rodzaj cynamonu jest  znacznie droższy od innych  cynamonów. W naszych domach ze względu na cenę korzystamy z tańszej podróbki. Często nie zastanawiając się czym one się różnią.

 

\

Czym różni się cynamon cejloński od chińskiego? 

 

W naszych przyprawach przeważnie znaleźć można cynamon chiński  inaczej ccasia. Jest dostępny w każdym sklepie, natomiast cynamon celjoński znajdziemy na dziale ze zdrową żywnością.  Różnica między dwoma przyprawami jest znacząca. Obie przyprawy są zwinięte w ruloniki lub w postaci proszku.  Cynamon celjoński   ma chropowatą korę, w środku pełny i ma podwójną  rurkę przypominającą zwoje papirusu, którą można łatwo pokruszyć. Zmielony proszek ma jasnobrązowy kolor. Jest aromatyczny i zawiera mało kumaryny. Ma delikatniejszy, korzenny, lekko piekący i bardziej słodszy smak. Ma działanie lecznicze, jest drogi i trudno go kupić.  Natomiast cynamon chiński  jest tani i ogólnie dostępny. Ma korę twardą, skręconą

W pojedynczą rurkę w kolorze ciemno brązowym. Ma cierpki smak i intensywny zapach. 

 

 

Który cynamon jest lepszy? 

 

Zadajemy sobie pytanie który cynamon jest lepszy i dlaczego. Wpływ na jakość przyprawy  ma kumaryna. W cynamonie celjońskim tego składnika jest  znikoma ilość. W małej ilości kumaryna  ma działanie bakteriobójcze, przeciwzakrzepowe, pomaga w stanach zapalnych organizmu. W większym stężeniu kumaryny jaka znajduje się w cynamonie chińskim jest szkodliwa. Najlepiej przyprawiać cynamonem chińskim ciasta. Natomiast warto zaopatrzyć się w  cynamon celjoński. Który jest  znacznie lepszy i przyczyni się do poprawy naszego zdrowia. 

 

 

 

Ile można spożywać cynamonu cejlońskiego

Ze względu na zawartość kumaryny w cynamonie należy  uważać z jego ilością. Duże stężenie kumaryny w organizmie może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Na szczęście w cynamonie  celjońskim jest znikoma ilość tego składnika. Bardzo często zamiast cynamonu celionskiego  jest cynamon chiński.  Dlatego warto wiedzieć jaka jest różnica w wyglądzie między nimi .Także należy kontrolować ile jednego dnia spożywamy posiłków z dodatkiem cynamonu.  Zaleca się zjadanie jednej łyżeczki cynamonu celjońskiego dziennie.  Natomiast cynamonu chińskiego o wiele mniej.

 

 

Cynamon cejloński – wartości odżywcze 

 

Najstarszą przyprawą jest opisywany cynamon cejloński. Posiada sporo kalorii , w   100 gramach  jest ok. 247 kcal. 80 gramów cukru, 1,2 tłuszczu, 53 gramy błonnika pokarmowego, oraz witaminy K, żelaza, magnezu, wapnia. Natomiast w łyżeczce  znajduje się 10 kcal.  Na co dzień używana jest jako przyprawa tylko w małych ilościach. W korze cyna mowca znajdują się olejki eteryczne od 0,5 do 2,5 procenta. One są odpowiedzialne za miły zapach tej przyprawy. Jednak przede wszystkim ciekawią nas jego zdrowotne właściwości.

 

 

 

Cynamon cejloński – właściwości 

 

Cynamon celjoński ma sporo znaczących właściwości dla naszego organizmu. Ta przyprawa, to naturalny  spalacz tłuszczu pomagający w  szybszej przemianie materii.  Żeby doczekać się efektów trzeba zmienić dietę i wprowadzić ćwiczenia. Cynamon ma być dodatkiem do pozbycia się nadprogramowych kilogramów. Dzięki zwiększonej produkcji soków trawiennych jest lepsze wchłanianie składników odżywczych. Dobra wiadomość dla cukrzyków, bo cynamon obniża poziom cukru we krwi. Także przeciwdziała  hiperglikemii i hipoglikemii. Pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, ponadto pomaga w lepszej pracy układu sercowo-naczyniowego. Przyprawa ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyalergiczne. Likwiduje nawet bakterie E-coli. Działa rozgrzewająco, to pomaga w przeziębieniach. Do oczyszczenia dróg oddechowych można wykorzystać olejek cynamonu  przy inhalacji. Także ta przyprawa pomocna jest przy biegunkach, wspierając funkcjonowanie jelit. Uniemożliwia tworzenie się wrzodów dwunastnicy i żołądka  Dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne zwalczając wolne rodniki oraz pomaga w

stanach neurologicznych.

 

 

 

Na co pomaga cynamon cejloński? 

 

Cynamon celjoński   należy do ciekawych przypraw stosowanych już od wieków. Czy naprawdę pomaga jak piszą. Według badań naukowych ma on wiele zdrowotnych działań. Jednak należy ograniczyć słodycze i wprowadzić zdrową dietę. Wtedy cynamon będzie miał szybsze działanie. Jednak nie należy rezygnować z przyjmowania  leków. Tą przyprawę traktować jako smaczny dodatek. Cynamon celjoński przyśpiesza przemianę materii, więc pomaga  w likwidacji zbędnych kilogramów, obniża poziom cukru we krwi, zmniejsza cholesterol , ma działanie antyrakowe.

 

 

Do czego używać cynamonu cejlońskiego? 

Cynamon celjoński jest często używaną przyprawą  w naszej kuchni. Miły zapach pieczonej szarlotki z dodatkiem cynamonu roznosi się po całym mieszkaniu. Także stosowana jest do babeczek, racuchów, naleśników, ryżu z jabłkami  gruszek pieczonych oraz innych deserów. Również dodajemy cynamon do, kawy, czekolady, napojów owocowych,  nalewek. Cynamon obecny w napojach  polepsza ich smak i rozgrzewa organizm .

Cynamon jest dodatkiem do pieczonych mięs takich jak kaczki, gęsi, karków, dziczyzny, wieprzowiny i drobiu.  Cynamon celjoński spełnia dużą rolę w kuchni, a możliwości jego wykorzystania są olbrzymie.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz