piątek, 24 lutego 2023
Czy kawa zbożowa pobudza?
Czy kawa zbożowa pobudza?
Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
Substytuty naturalnej kawy wypracowują sobie coraz to lepszą pozycję na rynku kaw. Wielu klientów przy zakupie kawy zbożowej zadaje sobie pytanie, czy zawiera kofeinę i czy jest bezpieczna? Komu tak naprawdę jest dedykowana? Otóż tzw. zbożówka za czasów PRL-u służyła jako zamiennik bez mała luksusowy towar, jakim była naturalna kawa. W obecnych czasach kawa zbożowa przechodzi swój renesans, gdyż pochylają się nad nią osoby, które powinny ograniczyć picie z przyczyn zdrowotnych prawdziwą kawę, ale również zdobywa bardzo szerokie grono zwolenników i smakoszy. Nie ma się co dziwić z takiego obrotu sprawy, ponieważ producenci zadbali o bardzo szeroki asortyment smaków, jak i aromatów czarnego płynu. Skład kawy zbożowej jest bogaty i nader zróżnicowany, dlatego wykazuje parametry zdrowotne.
Z czego robi się kawę zbożową?
Tradycyjną kawę zbożową produkuje się z takich zbóż, jak jęczmień, żyto, pszenica, orkisz, ale również stosowane są domieszki buraka cukrowego lub cykorii. W czasach PRL-u najbardziej znaną kawą zbożową była kawa Inka. Na obecną chwilę producenci kaw zbożowych prześcigają się w kompozycji nowych smaków i aromatów kaw, jak, choćby z domieszką: ciecierzycy, fasoli sojowej, suszonych fig, a nawet migdałów i karmelu. Pomysłowość producentów nie zatrzymała się na oferowanych już smakach kaw, tylko nadal poszukiwali kolejnych możliwości zaskoczenia klientów, a przede wszystkim smakoszy kawy zbożowej nowymi wyszukanymi smakami kaw. Tym razem kompozycje wzbogacono o zioła, takie jak: mniszek, czy wiesiołek, także również w sprzedaży mamy kawy wzbogacone np. magnezem, wapniem, a nawet witaminami. W obecnych czasach nastała moda, a może raczej zapotrzebowanie z przyczyn zdrowotnych na produkty bezglutenowe, więc nie ma problemu, mamy bezglutenową kawę zbożową. Tym razem producenci nie poszli dalej, tylko cofnęli się do przodków, a nawet praprzodków, celem pozyskania nietypowych receptur na kawę np. z żołędzi i topinamburu. Podobno we własnej osobie Fryderyk Chopin był smakoszem kawy z żołędzi.
Czy kawa zbożowa pobudza?
Delikatny napój zwany kawą zbożową nie posiada walorów energetyzujących ani pobudzających. Właściwości te zdecydowały o możliwości stosowania przez osoby w różnym wieku, ale przede wszystkim zalecane są osobom, które mają problemy zdrowotne i żywieniowe. Należałoby poszukać odpowiedzi na nurtujące nas pytanie.
Czy kawa zbożowa ma kofeinę?
Słynna zbożówka i wiele innych zamienników kawy prawdziwej nie zawiera kofeiny, co jest pozytywną informacją dla szerokiego grona osób, które muszą wystrzegać się tego składnika. Zaś z drugiej strony kofeina jest niewskazana w wielu stanach chorobowych, takich jak, choćby: choroba refluksowa, wrzodowa żołądka i dwunastnicy, serca, a Nawet osteoporoza. Na szczególne przeciwwskazanie do spożywania napojów z kofeiną powinny być uświadomione kobiety w ciąży i karmiące piersią, ale również zalecana jest stosowna kontrola w spożyciu tego składnika przez dzieci i młodzież, ponieważ ma negatywny wpływ na zmiany nastroju i rozdrażnienie. Nadmierne spożywanie kofeiny Zabuża gospodarkę wapniową w organizmie człowieka, ale również powoduje problemy ze snem. Wszystkie zamienniki kawy naturalnej nie powodują żadnych zaburzeń w naszym organizmie. Za to kawa naturalna spożywana w nadmiernych ilościach prowadzi do wielu zaburzeń w naszym organizmie jak np. bezsenność, ból głowy, arytmia serca, problemy żołądkowe i wielu może doprowadzić do nadmiernego pobudzenia. Kofeina jest głównym składnikiem kawy, którą tak chętnie pijemy rano, żeby pobudzić nasz umysł do działania, ale nie tylko kawa zawiera kofeinę. Wiele produktów cechuje się zawartością tego składnika, jak, choćby: herbata, kakao, czekolada, napoje gazowane i nie wskazane, a nadużywane przez młodzież napoje energetyczne.
Czy kawa zbożowa podnosi ciśnienie?
Kawy zbożowe są wyśmienitymi zamiennikami dla osób z nadciśnieniem. Mimo to, to osoby takie powinny być zainteresowane informacją o możliwości wypicia do dwóch filiżanek kawy naturalnej, gdyż zwielokrotnienie zalecanej dawki może spowodować problemy z ciśnieniem. Teraźniejsze dane nie potwierdzają nadmiernych skoków ciśnienia u osób regularnie pijących kawę naturalną tzw. (małą czarną). Kawa prawdziwa również nie jest brana pod uwagę jako realna przyczyna do wzrostu nadciśnienia.
Jeśli nie pobudza, to po co po nią sięgać?
Mimo braku kofeiny kawa zbożowa przewyższa naturalną, a to z prostego powodu, jakim są zawarte w niej witaminy i minerały. Obecne w zamiennikach kawy naturalnej polifenole i kwasy fitynowe wspierają nasze zdrowie. Cechą charakterystyczną wyżej wymienionych związków są parametry przeciw utleniające, które mają zadanie bronić nasz organizm przed ekspansją wolnych rodników. To właśnie wolne rodniki odpowiadają za negatywne zmiany w naszym ciele, jak, choćby za: zbyt wczesne starzenie, cały szereg chorób przewlekłych i w tym najbardziej niepożądanego raka. Bonusy w formie suszonych: lubczyku, karczocha lub aronii wywierają pożyteczny wpływ na dzieło antyoksydacyjne zbożówki. Kawa zbożowa produkowana z żołędzi odznacza się silnym działaniem przeciw utleniającym. Za to zbożówka z domieszką cykorii posiada w swoim składzie inulinę, tak bardzo potrzebną, a nawet wskazaną w okresie zimowym z powodu właściwości probiotycznych.
Składniki pokarmowe zbożowego napoju
Kawa zbożowa, jak sama nazwa mówi, jest produkowana ze zbóż, które zawierają dużą ilość błonnika. Zawarte w błonniku włókna pokarmowe w większej części są rozpuszczalne, dlatego w naszym organizmie pełnią kluczowe zadania, jak, choćby: polepszają trawienie, nie dopuszczają do zaparć, wspomagają oczyszczanie. Błonnik spełnia również wiele innych zadań, do których możemy zaliczyć obniżanie stężenia cholesterolu, ale także zbawiennie podnosi nam odporność. Dieta wzbogacona o błonnik korzystnie wpływa na produkcję pałeczek kwasu mlekowego, a co za tym idzie, to korzystna równowaga między bakteriami probiotycznymi a gnilnymi. Wszystkie te korzyści przemawiają za jak największym dostarczaniem błonnika do naszej diety, a jest duża szansa zniwelowania niebezpieczeństwa otyłości. Wszystkie powyższe zalety przemawiają za jak najczęstszym piciem kawy zbożowej, ponieważ pozytywnie wpłynie na zrównoważoną przemianę materii i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Zaś witaminy z grupy B dobroczynnie przyczyniają się do pracy układu nerwowego. Jak do tej pory nie uzyskano dowodów na właściwości pobudzające kawy zbożowej, ale na pewno stwierdzono, że jest doskonałym płynem do śniadania i również do innych posiłków, a dzięki odpowiednim składnikom podładuje naszą energię na cały dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz