piątek, 24 lutego 2023

Co to jest kawa bio? Czy warto zastąpić zwyczajną kawę tą organiczną

 

Co to jest kawa bio? Czy warto zastąpić zwyczajną kawę tą organiczną?

Coraz częściej na półkach sklepowych można spotkać opakowanie z kawą, na którym zamiast napisu kawa naturalna, jest napis „kawa bio organic” czym ona się różni od zwykłej czarnej kawy, i czy warto się nią zainteresować.

Kawa organiczna - co to znaczy?

Jako, że kawa organiczna zdobywa sobie coraz więcej zwolenników to dlatego też, jest coraz więcej  pytań dotyczących jej produkcji, właściwości, czy smaku,  Kawa „Organiczna” to produkt, który posiada międzynarodowy certyfikat jakości, oraz produkowana jest w bardzo wysokich, ekologiczne, standardach.  To też przekłada się na bardzo wysokie walory smakowe.

Kawa organiczna, a jej smak.

Kawa „organiczna” różni się tym od kawy naturalnej, że  jej produkcja odbywa się w bardzo ścisły ekologiczny sposób. Prawie wszyscy producenci kawy ekologicznej posiadają certyfikat potwierdzający, że są realizatorami zasad „sprawiedliwego handlu” czyli osoby pracujące przy takiej produkcji nie są wykorzystywane przez pośredników czy pracodawców,  i nie są łamane w stosunku do nich prawa pracownicze.   

Jak powstaje kawa naturalna?

Kawa naturalna „organiczna” powstaje bez żadnych syntetycznych, nawozów oraz jest wolna od modyfikacji genetycznych czyli GMO. Składa się z 95% naturalnych składników. Krzewy  kawowca uprawiane są w tradycyjny sposób i w przyjaznym dla nich środowisku. 

Wśród głównych producentów kawowców są  to kraje Ameryki Południowej, to: Peru, Honduras, Meksyk, i to ten kontynent zaspokaja ¾ całego zapotrzebowania do produkcji.

Kawa organiczna – właściwości

Kawa organiczna produkowana jest w przyjaznym środowisku z zachowaniem wszelkich norm ekologicznych, zgodnych z naturą,  jej smak, oraz właściwości odżywcze i zdrowotne są na bardzo wysokim poziomie, dużo wyższym niż zwykłej kawy.  Ci, którzy lubią czarną mocną kawę, wyczuwają jej mocny smak, intensywny aromat, dlatego też ma bardzo dużo zwolenników.  

Kawa bio posiada dużo walorów prozdrowotnych. Reguluje trawienie, pomaga w przemianie  materii, ma bardzo dobry wpływ na układ krwionośny, ponieważ posiada witaminy z grupy B.  Kawa bio posiada również dopaminę i serotoninę czyli inaczej hormony  szczęścia, które to mają bardzo dobry wpływ na  zdrowie psychiczne i nastrój.  Dzięki hormonom szczęścia  kawa działa pobudzająco i przywraca chęć do życia.

Rodzaje kawy organicznej. W jakiej formie możemy ją kupić.

Kawę organiczną możemy kupić w takiej samej formie, jak kawę zwykłą, czyli w ziarenkach, jako kawa rozpuszczalna, albo kawa mielona.  

Kawa organiczna bio -ziarnista i mielona

Kawa ziarnista arabica ma łagodny smak, oraz intensywny aromat i jest najczęściej kupowanym produktem. Drugim popularnym  produktem i nieco tańszym jest mieszanka kawy arabikca i robusta, 

Rozpuszczalna kawa organiczna

Kawa rozpuszczalna bio różni się tym od zwykłej kawy rozpuszczalnej, że  jest ona dużo wyższej jakości smakowej. Jej produkcja polega na szybkim schładzaniu, inaczej suszeniu ziaren zimnym powietrzem, zachowując przy tym wszystkie walory smakowe. Nie jest poddawana sztucznym ulepszaczom, ani konserwantom dlatego zachowuje swój smak i aromat.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz