Co to jest kawa bio? Czy warto zastąpić zwyczajną kawę tą
organiczną?
Coraz częściej na półkach sklepowych można spotkać
opakowanie z kawą, na którym zamiast napisu kawa naturalna, jest napis „kawa
bio organic” czym ona się różni od zwykłej czarnej kawy, i czy warto się nią
zainteresować.
Kawa organiczna - co to znaczy?
Jako, że kawa organiczna zdobywa sobie coraz więcej
zwolenników to dlatego też, jest coraz więcej pytań dotyczących jej produkcji, właściwości,
czy smaku, Kawa „Organiczna” to produkt,
który posiada międzynarodowy certyfikat jakości, oraz produkowana jest w bardzo
wysokich, ekologiczne, standardach. To
też przekłada się na bardzo wysokie walory smakowe.
Kawa organiczna, a jej smak.
Kawa „organiczna” różni się tym od kawy naturalnej, że jej produkcja odbywa się w bardzo ścisły
ekologiczny sposób. Prawie wszyscy producenci kawy ekologicznej posiadają
certyfikat potwierdzający, że są realizatorami zasad „sprawiedliwego handlu”
czyli osoby pracujące przy takiej produkcji nie są wykorzystywane przez
pośredników czy pracodawców, i nie są
łamane w stosunku do nich prawa pracownicze.
Jak powstaje kawa naturalna?
Kawa naturalna „organiczna” powstaje bez żadnych
syntetycznych, nawozów oraz jest wolna od modyfikacji genetycznych czyli GMO. Składa
się z 95% naturalnych składników. Krzewy kawowca uprawiane są w tradycyjny sposób i w
przyjaznym dla nich środowisku.
Wśród głównych producentów kawowców są to kraje Ameryki Południowej, to: Peru,
Honduras, Meksyk, i to ten kontynent zaspokaja ¾ całego zapotrzebowania do produkcji.
Kawa organiczna – właściwości
Kawa organiczna produkowana jest w przyjaznym środowisku z
zachowaniem wszelkich norm ekologicznych, zgodnych z naturą, jej smak, oraz właściwości odżywcze i
zdrowotne są na bardzo wysokim poziomie, dużo wyższym niż zwykłej kawy. Ci, którzy lubią czarną mocną kawę, wyczuwają
jej mocny smak, intensywny aromat, dlatego też ma bardzo dużo zwolenników.
Kawa bio posiada dużo walorów prozdrowotnych. Reguluje
trawienie, pomaga w przemianie materii,
ma bardzo dobry wpływ na układ krwionośny, ponieważ posiada witaminy z grupy
B. Kawa bio posiada również dopaminę i
serotoninę czyli inaczej hormony
szczęścia, które to mają bardzo dobry wpływ na zdrowie psychiczne i nastrój. Dzięki hormonom szczęścia kawa działa pobudzająco i przywraca chęć do
życia.
Rodzaje kawy organicznej. W jakiej formie możemy ją kupić.
Kawę organiczną możemy kupić w takiej samej formie, jak kawę
zwykłą, czyli w ziarenkach, jako kawa rozpuszczalna, albo kawa mielona.
Kawa organiczna bio -ziarnista i mielona
Kawa ziarnista arabica ma łagodny smak, oraz intensywny
aromat i jest najczęściej kupowanym produktem. Drugim popularnym produktem i nieco tańszym jest mieszanka kawy
arabikca i robusta,
Rozpuszczalna kawa organiczna
Kawa rozpuszczalna bio różni się tym od zwykłej kawy
rozpuszczalnej, że jest ona dużo wyższej
jakości smakowej. Jej produkcja polega na szybkim schładzaniu, inaczej suszeniu
ziaren zimnym powietrzem, zachowując przy tym wszystkie walory smakowe. Nie
jest poddawana sztucznym ulepszaczom, ani konserwantom dlatego zachowuje swój
smak i aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz