środa, 15 lutego 2023

Dieta a unikanie zimowej chandry.

Dieta a unikanie zimowej chandry.

W ponure i deszczowe dni niebagatelne znaczenie ma nasz sposób odżywiania i aktywność fizyczna. Wiadomo od dawna, że to co motywuje nas do działania, podnosi poziom energii i poprawia nasze samopoczucie. Często podczas obniżenia nastroju sięgamy po ulubione przekąski,  wówczas chwilowe doznanie szczęścia pozwala na przetrwanie trudnego dla nas czasu. Najczęściej chandra dopada nas w długie zimowe wieczory i szare monotonne dni późnej jesieni. Warto więc zastanowić się jakimi kulinarnymi lekarstwami wspomóc nasz organizm.

Co jeść jesienią i zimą, aby witać dzień z uśmiechem?

Dzisiejsza codzienność wielu z nas to zmaganie się z nowymi wyzwaniami w pracy i życiu codziennym, walka ze stresem i pośpiechem. Do tego ponura, szara aura za oknem. Nasz organizm jest zmęczony, układ nerwowy ledwo daje radę. Kusi pozostanie w łóżku. Zacznijmy od zbilansowania swego jadłospisu. Wskazane jest aby znalazło się w nim składniki odżywcze poprawiające pracę mózgu, zwiększające wydzielanie endorfin. Bardzo często aby pobudzić układ nerwowy do wzmożonej pracy (do jaśniejszego myślenia) wypijamy ogromne ilości kawy. Niestety nie tędy droga. To faktycznie na krótko  poprawi krążenie, doda trochę energii. Jednak na dłużej to za mało. Długotrwały efekt unikania zimowej chandry jest wstanie zapewnić wyłącznie właściwie zbilansowane menu.

W dobrze dobranym menu powinny znaleźć się pokarmy bogate w substancje odżywcze i makroelementy wspomagające prace mózgu.  

Podstawę stanowią :

Witaminy z grupy B

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Magnez

Selen

Cynk

Węglowodany złożone

Aminokwasy, tj. tryptofan i fenyloalanina

 

Produkty mające wpływ na nasze samopoczucie.

Zdrowy sen i energię do działania ułatwią nam pokarmy jak najmniej przetworzone. Czas więc na stałe wdrożyć je do jadłospisu.

Znaczący prym wiodą nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich bogate źródło znajdziemy w awokado, orzechach, nierafinowanych olejach roślinnych i oczywiście rybach. Trzeba nadmienić, że kwasy omega-3 powinny dostarczane być do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Nasz organizm bez pomocy dostarczania tych składników jest zdecydowanie bardzie narażony na stany depresyjne, lękowe. Kwasy omega-3 usprawniają pracę mózgu. Pamiętajmy również o witaminach z grupy B. W naszym jadłospisie powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy i nabiał. Niedobór witaminy B-12 może doprowadzić do poważnych problemów neurologicznych. Kolejnym ważnym składnikiem naszej diety jest kwas foliowy występujący w jajkach, drożdżach, kiełkach pszenicy i fasoli.

Aby wzmocnić swoją koncentrację i uniknąć uciążliwej chandry skupmy się na żywności bogatej w magnez. Zachęcam do jadłospisu-diety bogatej w kakao, ziarna słonecznika, orzechów, migdałów, fasoli, płatków owsianych i nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Nie zapominajmy o pierwiastku selen. Do bogatych w selen produktów należą: ryby, ser żółty, kiełki pszenicy, jajka, zboża, kakao. Teraz skupmy się na cynku. Proponuję pestki dyni, migdały, kakao, podroby i pełnoziarniste zboża. Pełnoziarniste zboża są również bogatym źródłem węglowodanów złożonych. Węglowodany złożone redukują nadmiar cukru we krwi czym przyczyniają się  do pozbycia uczucia zmęczenia i senności.

Kolejnym ważnym składnikiem prawidłowej diety są tryptofan i fenyloalanina -aminokwasy egzogenne. Nasz organizm nie jest wstanie sam ich wyprodukować. Mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Niesamowity system przekazywania sygnałów między komórkami i  syntezę pobudzającą dopaminę i adrenalinę.  Najprościej uporamy się ze spadkiem nastroju zjadając potrawy zawierające  samo białko bez łączenia go z węglowodanami. A z naszej diety powinniśmy usunąć wszelkie fast foody - źródło szkodliwych tłuszczów trans. Jeśli jeszcze ograniczymy mocno słodzone przysmaki, sól i wszelkiego rodzaju używki mamy dużą szansę na dobre samopoczucie podczas zimowej i jesiennej aury.       Regularne posiłki, picie 2 litrów wody dziennie, odpoczynek i aktywność fizyczna to dobry przepis na unikanie stresu.

Warto sięgnąć po sprawdzone przepisy naszych babć w przygotowywaniu smacznych deserów. Gorąca czekolada do picia, (nie ta w proszku z torebki kupionej w markecie) a przygotowana z mleka (najlepiej bez laktozy), odrobinki śmietanki, łyżeczki cukru waniliowego i dobrej gorzkiej czekolady to świetny sposób na relaks. Taki napój zapewne przypadnie ci do gustu i przypomni szczęśliwe lata beztroskiego dzieciństwa.                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz