czwartek, 23 lutego 2023

czy lepsze są jajka brązowe czy białe?Od czego zależy kolor Skorupki jajka

Już od dawna zastanawiałem się, które jajka są lepsze  białe czy brązowe ?Czy różni się czymś ich smak przez to, że mają inne zabarwienie skorupki. Pytałem  o to swoją mamę i ona też nie była zdecydowana co mi powiedzieć. Wydawało się jej ,że niczym się nie różnią smaki takich czy takich jajek w różnych zabarwieniach skorupek. Będąc w sklepie ja zawsze wybieram jajka w białych skorupkach ,chociaż wiem że moi znajomi na przykład wolą wybierać te w brązowych .Czy rzeczywiście to ma znaczenie? Tego nie wiemy.Po prostu ja się do takich kolorów przyzwyczaiłem i one mi bardzo smakują. Kolory jajek-jakie występują? Na całym świecie występują  trzy kolory jajek kurzych :białe, beżowe i brązowe. Najczęściej prawdopodobnie sięgamy w Polsce po jajka brązowe przez to, że wydaje nam się, że są najzdrowsze. W innych krajach na przykład w Ameryce ,w Hiszpanii ,we Francji, czy w Niemczech ludzie głównie kupują jajka białe,dlatego że wydaje się im że one są najczystsze ,bo widać na nich nawet najmniejsze zabrudzenia. Mieszkańcy Azji natomiast wolą kupować jajka brązowe, dlatego że one są najbardziej kolorystycznie zbliżone do koloru czerwonego ,który dla nich oznacza szczęście i radość, czyli to są bardziej uwarunkowania kulturowe w doborze jajek. Co decyduje o kolorze jajka? Sprawdź! Sam byłem ciekaw od czego zależy kolor skorupki jajka kury. Na internecie znalazłem informację, że zależy to od koloru upierzenia kury. Jeżeli kury są białe ,więc jajka są też w białych skorupkach. Jeżeli kury są brązowe to znoszą jajka beżowe lub brązowe. Lepsze są jajka białe czy brązowe? Mój wujek, który ma kurniki zapytany przeze mnie na temat smaku jajek, które smakują lepiej :czy ciemne czy jasne ,powiedział że nie ma to żadnego znaczenia . Jajka białe, beżowe ,czy brązowe wszystkie smakują tak samo .Wszystkie jajka są bogate w witaminy A i witaminy E. Mają także witaminy z grupy B szczególnie z grupy B12 .Jajka są bardzo zdrowe, bo posiadają też inne cenne składniki w swoim składzie takie jak :fosfor ,potas, magnez ,żelazo i selen. Mają też w swoim składzie lecytynę ,a ona pomaga nam w regeneracji naszej wątroby. Żeby pokryć zapotrzebowanie człowieka na dane składniki wystarczy zjeść dwa jajka dziennie, lub 10 jajek tygodniowo. Czy kolor skorupki jajka wpływa na smak? Jak już wspomniałem wcześniej kolor zabarwienia jajka nie ma żadnego wpływu na jego smak .Wiele osób uważa, że jajka w brązowych skorupkach są  przeważnie od kur hodowanych na naszych podwórkach,  czyli są to tak zwane jajka swojskie i przez to one smakują bardziej,bo kury są wybiegane na  tych podwórkach i są przez to szczęśliwe i jajka są przez to lepsze .Od wujka, który ma wspomniane kurniki dowiedziałem się ,że może być delikatnie różny smak jajek ,ale to jest spowodowane tylko rodzajem paszy.Jeżeli w zawartości paszy jest więcej tłuszczu to smak jajek jest bardziej aromatyczny,a jeżeli jest go mniej to oczywiście słabszy .Tak samo gdybyśmy dali paszę z dużą ilością oleju rybnego to jajka  smakowałyby nam trochę jak ryba.  Jeszcze wpływ na smak jajek może może mieć ich świeżość.To znaczy  jajko świeższe smakuje inaczej niż  jajko dużej trzymane .Oczywiście jajka trzeba przechowywać w odpowiedniej niskiej temperaturze. Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu jajek? Wujek wytłumaczył mi też ,że jajka są odpowiednio oznaczone w zależności od tego jak chowane są kury. Gdy kupujemy  jajka oznaczone w pudełkach symbolem "0" to są jajka ekologiczne i one są najdroższe. Jeżeli na pudełkach mamy oznaczenia "1" to są to jajka, gdzie kury są hodowane na tak zwanym wolnym wybiegu ."2" są oznaczeniem kur z chowu ściółkowego ,a "3" to są jajka od kur z chowu klatkowego Wiemy już ,że ludzie najbardziej kupują jajka z chowu wolno wybiegowego .Tak samo jajka mogą mieć różny rozmiar. Mamy "s"to są bardzo małe jajka, których waga jest poniżej 53 g, a największe możemy spotkać w sprzedaży jajka ,których waga przekracza 73 g .Oczywiście one są odpowiednio droższe. Podsumowując to najlepiej kupować jajka w sklepach tych, które już mamy sprawdzone ,lub tak zwane jajka swojskie ze znanych nam źródeł gdzie zawsze się zaopatrujemy i wiemy, że zawsze będziemy mieć jajka świeże. Jedzenie jakichkolwiek nieświeżych jajek lub źle przechowywanych może nam grozić różnymi poważnymi chorobami .Wiemy też ,że kolor skorupki nie ma znaczenia na smak jajek, bo zależy to tylko od genów danej kury czy jest biała czy jest ciemna i wtedy jajko ma odpowiedni kolor do danego koloru kury .Gdy jemy z przyzwyczajenia jajka w ciemnych skorupkach,a  będziemy chcieć na święta na przykład wielkanocne zrobić pisanki na jajkach ,to będzie nam lepiej je zrobić na białych jajkach, ponieważ lepiej będzie można zabarwić to jajko i zrobić fajny dobrze widoczny  wzorek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz