Z czym jeść musli? Propozycje dla dzieci i dorosłych
Na wartościowe i sycące śniadanie warto wybrać musli, które dodatkowo zapewni energię na dłuższy czas. Najlepiej, żeby były pyszne, pełnowartościowe i błyskawiczne w przyrządzeniu.
Szwajcaria to ziemia ojczysta tego smakołyku, a stworzony został w 1900 roku przez Maximiliana Oskara Birchera-Bennera lekarza medycyny. Na samym początku w skład musli wchodziła kasza, owies, jagody i jabłka. Z upływem czasu wzbogacono musli smakowitymi elementami, między innymi ziarnami, płatkami, bakaliami, owocami suszonymi oraz pestkami. Dzięki temu stworzono kompozycję idealną dla utrzymania kondycji, sprawności i energii, która zyskała sympatię wielu miłośników.
Zdrowe musli
Musli jest ogólnodostępne w dowolnym obiekcie handlowym, lecz nie wszystkie są dobre oraz wartościowe. Wyroby sklepowe mogą mieć w swoim składzie niepożądaną chemię. Zatem dokonując zakupu, warto sięgnąć po ekologiczne musli, bo jest zdrowe i smaczne. Jest podobne do musli, które zrobimy w domu.
Jak zrobić domowe musli? Popularny skład to:
-ulubione orzechy
-rodzynki
-płatki zbożowe, owsiane
-ulubione owoce suszone
Śniadaniowy przysmak z owocami
Możemy wyróżnić wiele kompozycji na przygotowanie musli. Zwolennicy tego przysmaku mają szeroki wybór składników i proporcji do dyspozycji. Głównym składnikiem domowego musli są owoce. Najchętniej wybieramy jabłka, banany, winogrona, gruszki, brzoskwinie, ananasy w wersji świeżej lub mrożonej oraz owoce suszone takie jak rodzynki, daktyle, figi, śliwki.
Jak zrobić musli z mlekiem/jogurtem?
Płatki zbożowe oraz owoce potrzebują dodatkowo napoju. Co można dodać do musli? Co tylko chcecie np. jogurt, serek, mleko, kefir, a nawet wodę. Wybór uzależniony jest od naszego pragnienia i zaleceń medycznych. Jeżeli wybieracie mleko to, oprócz krowiego jest jeszcze do wyboru inne mleko. Odpowiednie może być mleko roślinne różnego typu lub mleko kozie albo owcze. Taka mieszanka to idealna przekąska na racjonalne i wartościowe śniadanie.
Musli możemy dołożyć do ciasta, deseru, lub owocowej sałatki. Tak, więc musli nie musi być spożywane jako podstawowe danie.
Z czym jeść musli na diecie?
Jeżeli jesteśmy na diecie redukującej lub zamierzamy na nią przejść, również możemy jeść musli, gdyż zawiera ono sporo wartościowych witamin oraz minerałów. Niskokaloryczna mieszanka powinna składać się z:
-suszonych owoców
-migdałów
-otrębów
-zarodków pszennych
-płatków pełnoziarnistych
-siemienia lnianego
Można dorzucić orzechy. Znajdują się w nich witaminy oraz kwasy tłuszczowe, co wpływa na proces przyswajania, stabilizacji przemiany materii i ogranicza substancje toksyczne oraz wspiera układ odpornościowy. Do mieszanki odchudzającej, którą przygotowujemy w domu, warto dodać nasiona słonecznika albo pestki dyni. Dobierając składniki, kierujmy się własnymi upodobaniami oraz ulubionymi smakami.
Z czym zjeść musli bezglutenowe?
Będąc na diecie bezglutenowej naszą podstawą, mogą być płatki gryczane, ryżowe, jaglane i amarantus. Tak, więc osoby, które nie mogą spożywać glutenu też, mają możliwość przygotowania musli. Dieta bez glutenu musi być racjonalna i zdrowa. Odpowiednia dieta powinna zawierać wszelkie potrzebne produkty pokarmowe, mikro oraz makroelementy i witaminy. Do przygotowywanego śniadania warto dodać orzechy, ponieważ posiadają wartościowe podłoże kwasu omega 3, które wskazane jest do poprawnej pracy serca oraz wątroby. Doskonałe będą orzechy włoskie, laskowe oraz nerkowca.
W musli do pysznych łakoci możemy zaliczyć borówki, rodzynki, banany, daktyle czy jabłka. Dla lepszego efektu musli można uzupełnić płatkami migdałowymi, miodem oraz cynamonem. W skórce jabłka jest spora ilość błonnika, więc niekoniecznie musimy je obierać. Przygotowane do sprzedaży ekologiczne musli zawiera pyszne połączenie smaków. Dodatkowo należy spróbować granoli bezglutenowej w wielu smakach do wyboru. Decydując się na zakup gotowej, ekologicznej i pełnowartościowej mieszanki nie musimy tracić czasu na jej sporządzenie i mamy mniej składników do przechowywania.
Co nieco dla dzieci
Nasze pociechy, a szczególnie te najmniejsze nie przepadają za orzechami oraz suszonymi owocami. Zatem, żeby przygotować dla nich zdrową, pyszną oraz pełnowartościową potrawę można zakupić kolorowe musli, które jest wyśmienite. Największym plusem tego musli jest kształt, kolor oraz składniki odżywcze. W ten prosty sposób dostarczymy więcej cennych składników do menu naszego smyka. Co można dodać do barwnego musli? Doskonale będzie smakowało z mlekiem: zwykłym, roślinnym lub smakowym oraz jogurtem. Nawet najbardziej wybredne maluchy będą zachwycone takim kolorowym posiłkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz