poniedziałek, 13 lutego 2023

Przechowywanie ciast

         

Jak przechowywać ciasta aby zachowały swoją świeżość? O tych rzeczach musisz pamiętać.

Bardzo często zdarza się, że to z okazji jakiś świąt albo tak po prostu na imieniny bądź na urodziny zapraszamy gości, a gospodynie domu chcąc wypaść jak najlepiej w oczach gości pod względem kulinarnym pichcą pyszności. I jak zwykle w takich przypadkach przesadzają z możliwością spożycia dań zarówno tych głównych jak i wypieków. Tak więc po wyjściu gości pozostaje nam jeszcze dużo jedzenia. Co zrobić w takim przypadku z tym prowiantem. Mięsa wiadomo iż umieścimy w lodówce ale co z ciastami. Jak je przechować aby długo się jeszcze nimi delektować. Jest na to kilka rad.

Jednym ze sposobów jest umieszczenie ich w hermetycznych pojemnikach. Można tu jeszcze nadmienić iż niektóre pojemniki hermetyczne posiadają taką pompkę do wysysania ze środka pojemnika powietrza. Ciasto umieszczone w takim pojemniku i włożone do lodówki nie przejdzie zapachem rzeczy, które to mamy w lodówce na przykład naczosnkowanej kiełbasy, lub schabu. Dodatkowo pozwoli to jeszcze na utrzymanie porządku co zapewne ucieszy każdą panią domu. Ciasto umieszczone w takim pojemniku pozwoli nam na utrzymanie go w świeżości przez trzy dni co powinno pozwolić na jego spożycie.

Drugą rzeczą jaką możemy zrobić z nadmiarem ciasta to owinięcie go w folię aluminiową. Do tego rozwiązania najlepiej nadają  się ciasta takie jak torty,  ptysie relatywnie te, które zawierają krem. Ciasta te raz włożone do lodówki nie powinniśmy ciągle wyciągać tylko pozwolić aby leżało w tym samym miejscu do chwili spożycia. Pozwoli to na nie wysuszanie się nadzienia, a i samo ciasto będzie lepsze w smaku czyli nic nie straci ze swoich walorów konsumpcyjnych.

Ciasta, które nie muszą być przechowywane w lodówce.

Jak już wspomniałem nie wszystkie ciasta muszą być przechowywane w lodówce. Niektóre z naszych wypieków możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, pisząc pokojowej mam tu na myśli nie wyższą temperaturę niż osiemnaście stopni Celsjusza. Gdy zdecydujemy się przechowywać nasze ciasto w tej temperaturze to trzeba jeszcze pamiętać o jednej rzeczy, a mianowicie aby je umieścić w suchym, a nie wilgotnym miejscu i jeszcze aby nie było narażone na promienie słoneczne. To jakie ciasta możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, możemy zaliczyć do nich

- ciasta drożdżowe

- kruche ciasteczka

- biszkopty

- bezy

- makowce nie dłużej niż dwa dni

- serniki nie dłużej niż dwa dni

Oczywiście, że nie wystarczy te ciasta, które to będziemy przechowywać poza lodówką tylko wystawić i je także trzeba odpowiednio zabezpieczyć do przechowywania. Ciasto to możesz owinąć folią aluminiową, którą to powinieneś dostać w prawie każdym sklepie spożywczym. Do przechowywania ciasteczek najlepiej nadają się słoiki. Po włożeniu do niego owych ciasteczek możemy jeszcze w nim umieścić plasterek obranego jabłka lub kawałek skórki od chleba co powinno pozwolić im na dłużej zachować świeżość i kruchość.

Są jednak ciasta, które to pod żadnym pozorem nie powinny być przechowywane poza lodówką czyli w temperaturze pokojowej. Chodzi tu o ciasta napełnione kremem, który to szybko ulega zepsuciu, a spożycie takiego wypieku może skończyć się dla nas fatalnie, czyli zatruciem pokarmowym. Więc najlepiej jak takie ciasto szybko zniknie w naszych brzuchach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz