poniedziałek, 27 lutego 2023

JAK PRZECHOWYWAĆ CIASTA

W jaki sposób przechowuje się ciasta, aby nie traciły świeżości? Taką wiedzę warto pamiętać. W okresie świąt, zwykle przesadzamy z ilością ciasta, najczęściej nie potrafimy się od niego powstrzymać. Baby, mazurki, serniki itd. Jednak największy problem, mamy zazwyczaj po świętach. Lodówka ciągle jest pełna, niewiele z niej ubywa. Wyjadanie nagromadzonych zapasów wcale nie jest takie proste, często z tym nie nadążamy. W takim razie, co zrobić, żeby ciasto się nie psuło, jak najdłużej było smaczne i zadowalało nasze żołądki? Można znaleźć na to skuteczne sposoby. Wielkanoc jest okresem, w którym piecze się w naszych domach wszelkiego rodzaju serniki, mazurki, baby, czy babeczki. Z tego powodu spędza się w kuchni mnóstwo czasu. Niestety, niejednokrotnie okazuje się, iż tych wypieków mamy zwyczajnie zbyt dużo. Kiedy goście już wychodzą, i tak zostajemy z zapełnioną smakołykami lodówką. Niezwykle istotny jest sposób ich zabezpieczenia. Gdy zrobi się to właściwie, długo będzie można cieszyć się smakiem naszych ciast. Ważne jest też, że nie wszystkie należy przechowywać w chłodnym miejscu. Takie rozwiązanie jest dobre, tym bardziej, że po okresie świąt nie zostają jedynie wypieki, ale również sałatki, mięsa i różne przystawki. W jaki więc sposób przechowywać ciasto po świętach? Najważniejsza jest kwestia zapakowania, czyli, jak to zrobimy. Hermetyczne pojemniki są tutaj często najlepszym i najpraktyczniejszym rozwiązaniem. Dzięki takiej formie przechowywania, z pewnością będzie można uniknąć tego, że wypieki przejdą zapachem i smakiem, mocno przyprawionego mięsa, czy innych potraw. Poza tym wydłuża się ich świeżość, nawet do kilku dni. Wykorzystanie takich hermetycznych pojemników, niewątpliwie pozwoli też na utrzymanie potrzebnego w lodówce porządku. Innym, także dobrym sposobem jest pakowanie ciast w folię aluminiową. Sprawdza się to zwłaszcza w sytuacji, kiedy mamy do czynienia z wypiekami z kremem, np.: tortami lub ptysiami. Takie zabezpieczenie, chroni zwykle przed wysuszaniem się nadzienia, które dzięki folii aluminiowej, trochę dłużej zachowuje swoją świeżość i smak. Nie wolno również zapominać, aby miejsce przechowywania nie było zmieniane zbyt często. Jeżeli jakieś wyroby zostaną umieszczone w lodówce, nie powinno się co chwilę, wyciągać ich na zewnątrz. Dlaczego? Ponieważ częsta zmiana temperatury nie jest korzystna dla wypieków. Warto jest ustalić jedną wersję, i zwyczajnie, należy się jej trzymać. Nie wszystkie ciasta bezwzględnie muszą być trzymane w lodówce. Dobrze jest również mieć na uwadze, iż Nie każde ciasto trzeba przechowywać w lodówce. Temperatura pokojowa dla niektórych z nich, też może być odpowiednia. Chodzi tutaj o temperaturę około 18 stopni. Trzeba wiedzieć, że bezpośrednie działanie promieni słonecznych także jest nie wskazane, zatem oczywiste jest, iż wypieki nie mogą być na nie wystawiane. Ponadto nie mogą leżeć w miejscach wilgotnych. Przykłady wypieków, które spokojnie można przechowywać w temperaturze pokojowej. Przede wszystkim ciasto drożdżowe, bezy, wszelkiego rodzaju biszkopty i kruche ciasteczka. Podobnie serniki i makowce, nie dłużej jednak, niż 2 dni. Naturalnie w takim przypadku, a więc, kiedy wypieki są poza lodówką, także należałoby się postarać, aby zostały one właściwie zabezpieczone. Ochronę przed wyschnięciem, może zapewnić im wspomniana już wcześniej folia aluminiowa. Jeśli chodzi o kruche ciasteczka, dobrze jest włożyć je do słoika, wrzucając również do niego kawałek chleba bądź jabłka. Wtedy dłużej będą mogły zachować swoją kruchość i świeżość. Z kolei, kiedy mowa o wypiekach z kremem, Absolutnie nie powinno się ich zostawiać w temperaturze pokojowej. Tutaj bez wątpienia istnieje konieczność trzymania ich w lodówce. W przeciwnym razie szybko mogą się zepsuć, powodując zatrucie pokarmowe. Nie da się też pominąć faktu, iż ciast wypełnionych kremem, nie można przechowywać zbyt długo. Warto więc spożyć je jak najszybciej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz