Jak przechowywać ciasta, żeby zachowały swoją świeżość? O tych rzeczach musisz pamiętać.
Tak jest co roku na Święta Wielkanocne, zawsze przesadzam z ilością upieczonego ciasta. Musi być mazurek, sernik i tradycyjna babka. Potem zalegają w lodówce, ponieważ nie dajemy rady zjeść takiej ilości ciast. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym mogą one dłużej zachować świeżość.
Wielkanoc to czas Świąt i spotykania się najbliższych nam osób, ja zawsze przeszacuje apetyt naszej rodziny i przyrządzam zbyt dużo ciasta. Siedzę do późnych godzin wieczornych, aby je przygotować na świeżo. Rzadko się spotyka, aby rodzina rozprawiła się ze wszystkim jedzeniem. Kiedy odwiedzą nas goście to tylko co nieco posmakują i nie zjadają wszystkiego. A my zostajemy z całą lodówką smakołyków. Najważniejsze jest skuteczne zabezpieczenie ciast, które pozostało i najlepiej przechować je w hermetycznych pojemnikach, które całkowicie odizolują je od innych produktów w lodówce.
Niezastąpiona jest również folia aluminiowa, która zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Folia sprawdzi się również do ciast, których nie musimy wkładać do lodówki. Wystarczy owinąć talerz ze słodkościami arkuszem folii, a nie będzie obsychać, a ciasto z kremem zachowa swój smak i świeżość.
W taki sam sposób możemy przechowywać nadmiar sałatek i mięsa, najlepiej do pojemników szklanych, hermetycznie zamykanych. Jeszcze po świętach będziemy mogli się cieszyć świątecznymi smakołykami, a w lodówce będzie utrzymany porządek.
Miejsce przechowywania ciast powinniśmy ustalić i nie wyciągać co chwilkę tego samego ciasta z lodówki i z powrotem wkładać, ponieważ ciasta nie lubią zmiennych temperatur. Nadmienię również , że nie wszystkie ciasta muszą lądować w lodówce. Mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, ale nie na słońcu, około 3 dni. Są to ciasta drożdżowe, różnego rodzaju kruche ciasteczka, biszkopty, bezy. Wyjątek stanowią pierniczki, które mogą przetrwać nawet do kilku miesięcy.
Na pewno musimy zadbać o odpowiednie zabezpieczenie ciasteczek, owijając je folią aluminiową, a najlepiej jest włożyć do szklanego słoika z kawałkami jabłka lub chleba. Dłużej będą świeże i kruche.
Zawsze trzeba pamiętać, że ciasta z kremem lub z owocami to musimy zaprosić je do lodówki i trzymać je nie dłużej niż 3 dni. A z kolei serniki uwielbiają chłód i wtedy wydłuża się ich świeżość i smak tych wypieków. Takie ciasta koniecznie należy trzymać w lodówce, gdyż mogą się popsuć i zatrucie pokarmowe gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz