piątek, 24 lutego 2023

Cynamon cejloński

Cynamon cejloński – niezwykły środek, który obniża poziom cukru, spala tkankę tłuszczową i nie tylko… Istnieje bardzo wiele przypraw, oraz substancji, bez których ciężko byłoby nam funkcjonować, albo po prostu żyć. Pierwszy z brzegu przykład to sacharoza – czyli pospolity cukier – który możemy z powodzeniem zastąpić xylitolem, erytrolem, miodem (tylko nie sztucznym!) – albo jakimś jeszcze innym zdrowszym odpowiednikiem. Podobnie bywa również z solą. Dla poprawy smaku, stosujemy bardzo wielorakich najrozmaitszych przypraw pochodzących z całego świata. Stosując owe przyprawy, myślimy głównie o tym, aby przyrządzić coś smacznie – pomyślmy także, aby obok smaku, nasza przygotowana potrawa była także zdrowa, albo zdrowsza. Czasami aby to osiągnąć, wystarczy zmienić jeden składnik – a czasem wystarczy zastąpić go inną odmianą – i osiągniemy efekt bez większej utraty smaku a dużo zdrowszy. Do takich przypraw należy jedna z najstarszych na całym świecie – cynamon. Jest on mocno rozgrzewający – a więc spożywany przez nas w chłodniejszych porach roku – od jesieni do wiosny, kiedy to tworzymy sobie na przykład rozgrzewające napoje, ale i od wiosny do jesieni również często używany jako jedna z podstawowych przypraw – dodawany często do zapiekanego ryżu, makaronu, albo do szarlotki. Ze względu na swoją charakterystykę, cynamon ma bardzo wszechstronne i szerokie zastosowanie. Jednak wielu spośród sympatyków czy wielbicieli tej znakomitej przyprawy, nie wie co takiego naprawdę wrzuca do przysłowiowego garnka – a w tym przypadku naprawdę warto poznać choćby podstawowe walory tej znakomitej przyprawy, o bardzo szerokim prozdrowotnym działaniu. Czym jest cynamon cejloński? To kora z młodych gałęzi drzewa cynamonowego, oczyszczona, poddana krótkiej fermentacji i suszona na słońcu. Zwany jest również cynamonem właściwym, albo cynamonem prawdziwym. Jest bardzo wiele odmian roślin cynamonowych – źródła mówią że ta liczba na świecie przekracza 200 – natomiast dwie najpopularniejsze odmiany, to cynamon cejloński a ta druga to cynamon chiński zwany kasją. I tu właśnie tkwi szkopuł, bo te dwie odmiany – choć na węch i pierwszy rzut oka mogą wydawać się bardzo podobne, to pod względem swoich właściwości i działania, są różne. Owa różnica polega na tym, że cynamon chiński – kasja – zawiera spore ilości kumaryny, która po spożywaniu w większych ilościach, może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Cynamon cejloński, bądź właściwy, albo też prawdziwy – zawiera około 250 razy mniej kumaryny – czyli tego szkodliwego składnika – co pozwala na bezpieczne jego spożywanie nawet w większych ilościach przez dłuższy czas. Problem tkwi jednak w tym, że w sklepach „pod ręką” dostępna jest zazwyczaj odmiana chińska – kasja. Aby więc dokonać zakupu tej dobrej – właściwej odmiany – czyli cynamonu cejlońskiego, musimy rozejrzeć się gdzieś po specjalistycznych sklepach, aby mieć pewność że kupujemy to co chcemy. Kiedy zapoznamy się na czym polegają zasadnicze różnice pomiędzy interesującą nas odmianą – czyli cynamonem cejlońskim - a kasją, to wszelkie wątpliwości powinniśmy mieć rozwiane. Optyczne różnice są takie, że cynamon cejloński ma cieńsze ścianki, jest jasnobrązowy – jaśniejszy od kasji. Odmiana cejlońska ma delikatniejszą strukturę – jego brzegi zwijają się z obu stron, tworząc tak zwaną dwururkę, łatwo się kruszy i łamie. Aromat ma delikatny, ale bardzo intensywny. W smaku jest delikatniejszy od kasji, oraz bardziej słodkawy – mniej ostry. Kasja natomiast, ma kolor ciemniejszy, wpadający w brunatny często z odcieniami czerwieni. Ścianki ma grubsze i twarde, skręcone w jeden rulonik. Aromat ma słabszy a smak pikantny i lekko gorzkawy. Który cynamon jest lepszy? Dla naszego zdrowia, zdecydowanie korzystniejszy jest ten trudniej dostępny – cynamon cejloński. Dlaczego jest on lepszy? Z powodu o którym wspomniałem już wcześniej – czyli ze względu na znikomą ilość kumaryny, której odmiana cejlońska cynamonu zawiera zaledwie 0,004%. Kumaryna stosowana pod kontrolą i w odpowiednich dawkach, może także służyć naszemu zdrowiu, ponieważ między innymi ma działanie rozkurczające i przeciwzakrzepowe. Ale spożywana w ilościach nadmiernych, może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, nerek a nawet może wywołać raka płuc. Jako ciekawostkę napiszę, że kumaryna wchodzi w skład trutki na szczury. Jak widać, spożycie kumaryny w dużych ilościach może zagrażać nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu! Cynamon chiński – kasja – zawiera około 1% kumaryny – a więc około 250 razy więcej od cynamonu cejlońskiego. Dlatego powinniśmy stosować go bardziej ostrożnie, dodając go w niewielkich ilościach jako przyprawę – na przykład do napojów, deserów czy sosów albo zup. Natomiast dla celów prozdrowotnych, powinniśmy stosować wyłącznie cynamon cejloński. A jeśli jest to możliwe, to najlepszym rozwiązaniem jest całkowite zastąpienie cynamonu chińskiego, cynamonem cejlońskim. Ile można spożywać cynamonu cejlońskiego? Jest to ważne i zarazem zasadnicze pytanie – i proszę pamiętać o tym, że mowa jest wyłącznie o cynamonie cejlońskim, nie o jakimkolwiek innym. Otóż przyjmuje się, że bezpieczną ilością przyjmowania cynamonu cejlońskiego na dobę, jest 1 łyżeczka do herbaty – to znaczy, maksymalnie 4-6 gramów na dobę. Innych odmian tej przyprawy, możemy spożyć wielokrotnie mniej – wszystko to ze względu na opisaną już wyżej kumarynę. Cynamon cejloński – wartości odżywcze W jednym gramie tej aromatycznej przyprawy, znajduje się około 2,5 kcal. Przy spożyciu 5 g tego produktu na dobę, nie będziemy więc dostarczać zbyt wiele energii naszemu organizmowi, spożywając zalecaną dawkę tego produktu. 80% zawartości cynamonu cejlońskiego stanowią cukry, zaś zaledwie 1,2% to tłuszcze. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego – aż 53%, zaś zawartość białka to 4%. Tak wyglądają podstawowe dane, jeśli chodzi o proporcje – cukry-tłuszcze-białka. Bardziej ciekawie jednak, przedstawiają się wartości prozdrowotne cynamonu cejlońskiego. Cynamon cejloński – właściwości Ta przyprawa o bardzo miłym aromacie, niepozorna i bardzo często niedoceniana, ma bardzo szeroki zakres właściwości prozdrowotnych. Zacznę od tego, że cynamon cejloński przyspiesza metabolizm, zmniejsza zalegającą tkankę tłuszczową, stosowany więc systematycznie przez dłuższy czas, może pomóc nam w pozbyciu się nadmiernej wagi ciała. Kolejne niezwykłe jego działanie, to normowanie poziomu glukozy w krwi. Może to być dobrą wiadomością zwłaszcza dla osób cierpiących na insulino oporność oraz cukrzycę typu drugiego, gdyż cynamon cejloński posiada zdolności obniżania poziomu cukru we krwi, ale równocześnie nie doprowadza do nadmiernych jego spadków. Kolejne pozytywne działania, to właściwości antyseptyczne. Dobrze bowiem radzi sobie z różnego rodzaju bakteriami, pasożytami i grzybami. Pozytywnie też działa na przewód pokarmowy, pomagając w odbudowaniu flory bakteryjnej jelit, ale również zwiększa wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i poprawia wchłanianie odżywczych substancji. Ma działanie rozgrzewające, rozszerzające naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi i ukrwienie w naczyniach mózgowych – może opóźnić lub zniwelować nieco chorobę Parkinsona. Obniża poziom cholesterolu, podwyższając poziom dobrego cholesterolu HDL. Na co pomaga cynamon cejloński? Osoby cierpiące przede wszystkim na schorzenia lub objawy spowodowane skutkami cywilizacyjnymi – takie jak: • Cukrzyca, • Nadciśnienie, • Nadwaga, • Lipidemia, • Choroby krążenia i mikrokrążenia krwi, • Niedokrwienie mózgu i niektóre schorzenia neurologiczne. Ponadto w następujących dolegliwościach infekcyjnych i sezonowych: • Przeziębienia, • Grypy, • Różnego rodzaju infekcje układu oddechowego, oraz przewodu pokarmowego, • Jest także silnym środkiem grzybobójczym, pomaga więc w zwalczaniu różnego rodzaju grzybic. W powyższych dolegliwościach cynamon cejloński może okazać się pomocny, jeśli będzie dawkowany w odpowiedni sposób – na przykład w otyłości w skojarzeniu z dietą, oraz odpowiednią ilością ruchu. Nie powinien on być jednakże stosowany jako jakieś cudowne lekarstwo, albo niezwykły eliksir. Powinien być jednak używany w codziennym jadłospisie, jako dodatek – taka zdrowa przyprawa prawie do wszystkiego, która może nam pomóc. Do czego używać cynamonu cejlońskiego? Prawie do wszystkiego – to znaczy – do wszelakiego rodzaju napojów, gorących jak kawa lub herbata, gorąca czekolada, kakao, mleko. Do zimnych soków, jogurtów, kefirów, oraz pozostałych napojów mlecznych. Do wszelakiego rodzaju ciast – słodkich oraz pikantnych – bułeczek, drożdżówek, pączków, naleśników, omletów. Do zup – rosół, zupa cebulowa, ziemniaczana, krupnik, gulaszowa, oraz inne. Do mięs i ryb, do różnego rodzaju past – twarogowych i jajecznych, do sałatek. Do deserów. Chyba łatwiej byłoby wymienić, do czego nie dodawać tej przyprawy. Bo kierując się wyobraźnią, można znaleźć bardzo szerokie zastosowanie dla cynamonu cejlońskiego, a może on przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Pamiętajmy jednak o tym, że tą niezwykłą przyprawą godną naszej uwagi, jest tylko i wyłącznie cynamon cejloński!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz