Jak przechowywać ciasta, żeby zachowały swoją świeżość? O tych rzeczach musisz pamiętać
Jak często się wam zdarza się, żebyście nie przeholowali z ilością ciasta na święta. Mazurki, serniki, baby... Duży problem pojawia się w okresie świąt i po nich , gdy lodówka nie mieści już nic w sobie, a już nikt z nas nie jest w stanie nic zjeść. Co zatem zrobić jak przechowywać ciasto, aby nie straciło smaku , dłużej ciesząc nasze brzuchy? Jest na to kilka skutecznych sposobów.
Wielkanoc to czas, kiedy na stołach brylują przede wszystkim mazurki, baby, różnego rodzaju serniki oraz babeczki. Przygotowanie ich w kuchni zajmuje długie godziny. Bardzo szybko okazuje się, że tych ciast jest wypieczonych bardzo dużo. Gdy goście wychodzą, zostajemy z całą lodówką pyszności i problemów co z nimi zrobić.
Najważniejsze jest to , jak je zabezpieczysz. Jeśli zrobisz to prawidłowo, będziesz mógł cieszyć się smakiem swoich wypieków jeszcze przez długi czas, A co jeszcze jest warte uwagi, niektóre z nich wcale nie muszą być przechowywane w lodówce. Jest to dobra wiadomość, gdyż po świętach z pewnością został ci nie tylko nadmiar ciast, ale również mięsa, sałatek, czy też innych przystawek.
Jak przechować ciasto po świętach?
Najważniejsze jest to, w jaki sposób zapakujesz dane ciasto. Najskuteczniejsze jest pomysł z włożeniem go do hermetycznych pojemników. Dzięki temu unikniesz sytuacji, gdy ciasto nabierze smaku i zapachu innych potrwa znajdujących się w lodówce. Dzięki temu wydłużysz jego świeżość nawet o trzy dni. Takie rozwiązanie pozwoli ci utrzymać porządek w lodówce.
Sprawdzonym sposobem jest zapakowanie ciasta w folię aluminiową. Najbardziej się sprawdza się to w przypadku wypieków z kremem, takich jak tort czy też ptysie. Folia aluminiowa zapobiega bowiem wysuszaniu się nadzienia. Krem na dłużej zachowuje swój smak i świeżość.
Ważną
rzeczą jest to , aby nie zmieniać zbyt często miejsca
przechowywania. Jeśli włożysz dane ciasto do lodówki, nie wyjmuj
go co chwila na zewnątrz i nie zmieniaj jego miejsca.
Ciasta
nie lubią bowiem częstych zmian temperatur. Lepiej już włożone
ciasto zostawić tam .
Ciasta, które nie muszą być przechowywane w lodówce
Jednak , nie wszystkie ciasta od razu muszą lądować w twojej lodówce. Niektóre z nich spokojnie przechowamy w temperaturze pokojowej, czyli w około 18 stopni. Oprócz tego musisz pamiętać, aby ciast nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub żeby nie leżały w wilgotnych miejscach.
Spis jakie ciasta spokojnie mogą stać w temperaturze pokojowej? Oto przykłady:
ciasto drożdżowe,
kruche ciasteczka,
biszkopty,
bezy,
makowce (nie dłużej niż dwa dni),
serniki (nie dłużej niż dwa dni).
Poza lodówką należy zadbać o odpowiednie zabezpieczenie ciast. Możesz przykryć folią aluminiową, aby nie wysychały. Natomiast kruche ciasteczka najlepiej włożyć do słoika. Ciekawostką jest to także, że jeśli wrzucisz do niego również kawałek jabłka lub chleba, dłużej zachowają one swoją świeżość i kruchość.
Jednak niektórych ciast, pod żadnym pozorem nie należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Mamy tu na myśli przede wszystkim wypieki napełnione kremem. Takie ciasta tylko i wyłącznie należy trzymać w lodówce. W przeciwnym razie mogą się one popsuć i spowodować u nas zatrucie pokarmowe.
Pamiętajmy jednak , że ciasta z kremem nie mogą być również przechowywane zbyt długo. Najlepiej zjeść je jak najszybciej, zanim nadzienie zacznie się psuć i stanie się niesmaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz