sobota, 25 lutego 2023

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa_

 



Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?


Wpływ na zdrowie, kofeina, szkodliwość.


Wśród Polaków, taka mała czarna kawa instant, jest bardzo popularna, a zarazem bardzo ulubiona. Należy się zastanowić, czy taka kawa jest zdrowa?

A czy może, nam zaszkodzić? Warto wiedzieć, jak jest produkowana taka kawa. Tak, więc wyjaśnijmy jej proces produkcji.

Nim taka kawa rozpuszczalna wyląduje w naszej filiżance, poddawana jest odpowiedniej obróbce. Wyselekcjonowane najwyższej jakości ziarna kawy, są nimi najczęściej mieszanki kawy Arabiki i Robusty lub tylko Arabiki, które by szybko rozpuszczały się,  a jednocześnie zachowały najwyższe aromaty smakowe, są poddawane specjalnym zabiegom liofilizacji lub suszeniu rozpyłowemu.

Jednym sposobem jest suszenie kawy przez wy mrożenie. Najpierw ziarna kawy są prażone, mielone i parzone w dużych pojemnikach. Tak otrzymany skoncentrowany płyn poddawany jest filtrowaniu, czyszczeniu, a następnie suszeniu w temperaturze -40 stopni C. W ten sposób otrzymane kryształki lodu są usuwane, a pozostają nam granulki kawy.

Innym sposobem produkcji kawy rozpuszczalnej jest metoda suszenia rozpyłowego.

Proces ten polega na otrzymaniu suchego proszku z cieczy ekstraktu kawy, który w dużych pojemnikach parzony i rozpylany gorącym powietrzem. Działanie gorącego powietrza wyparowuje woda, a otrzymany proszek ląduje na dnie zbiornika. Następnie proszek jest poddany tzw. granulacji. Tym sposobem otrzymana kawa cechuje się głębokim aromatycznym smakiem.


Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?


Kawa rozpuszczalna, jeżeli nie jest pita w nadmiarze, to zapewne nam nie zaszkodzi, a nawet jest zbawienna dla naszego zdrowia. Picie niewielkich ilości kawy może zmniejszyć skłonność do zachorowania układy sercowo -naczyniowego, na nowotwory złośliwe, a nawet na cukrzycę typu 2. Dzięki zawartości w kawie przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które odpowiadają za obronę naszego montanizmu przed dzianiem wolnych rodników, które powodują szybsze starzenie się oraz powstawanie wielu chorób przewlekłych.

Kawa rozpuszczalna również jest doskonałym dodatkiem do ciast. Właśnie dodając ją do ciast, dzięki aromatycznemu zapachowi, nadaje wypiekom nutkę orzeźwiającego smaku i aromatu.


Kawa instant a kofeina.


W filiżance kawy rozpuszczalnej również wypijamy kofeinę. Należy zauważyć, że dawka kofeiny w ilości do 400 mg dziennie dla osoby dorosłej, wręcz wpływa dodatnio na:

- wydolność, 

-koncentrację,

-sprawność myślenia,

-redukuje senność i zmęczenie. 


Nadmierne picie kawy, a zatem nadmierna ilość kofeiny w organizmie może powodować nadpobudliwość, bezsenność, bóle głowy, arytmię serca, a nawet problemy żołądkowe. Pomimo faktu, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny od tradycyjnie parzonej ziarnistej kawy, to nie należy przesadzać z jej spożyciem, gdyż jak wszystko w nadmiarze , to szkodzi.


Filiżanka kawy rozpuszczalnej w ciąży.


Choć kawa rozpuszczalna ma dobry wpływ na nasze samopoczucie, to niestety nie jest wskazana do picia przez przyszłe matki. Dzięki zawartości kofeiny, która ma negatywny wpływ na rozwój dziecka, może ona powodować niską wagę noworodka, poronienia, a nawet może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Kobietom w ciąży zaleca się, by mimo wszystko unikały w tym okresie spożywana kawy ze względu na zawartość kofeiny, która może być szkodliwa dla noworodka.


Kawa rozpuszczalna – szkodliwy wpływ na zdrowie.


Jednym ze słabych stron kawy instant, jest fakt zawartości akryloamidu, który jest uważany za związek prawdopodobnie rakotwórczy.

Natomiast w malej czarnej, błyskawicznej, prawie w ogóle nie ma kancerogennego dla ludzi – furanu.

Ponadto kawa rozpuszczalna zawiera mniej diterpenów (kafestolu i kafeolu), a związki te mają niejednoznaczny wpływ na nasze zdrowie. Związki te pomagaj pozbyć się z organizmu zwieszaków rakotwórczych, chronią nasz organizm przed szkodliwymi rodnikami, ale też są przyczyną podwyższonego cholesterolu.

Przy picu kawy należy pamiętać, że takie dodatki jak: śmietanka, mleko, cukier, redukują prozdrowotne właściwości, jak również są przyczyną zwiększonej kaloryczności.

Należy pamiętać, że to czy nam szkodzi kawa, to zależy od naszego organizmu, od przemiany materii, od sposobu żywienia, a przede wszystkim od przemiany materii.

Starajmy się, by wybierać najlepszą kawę, która będzie dla nas najodpowiedniejsza. Wśród wielu kaw godną polecenia są te, które spełniają wymogi BIO. Jest to kawa z ekologicznych źródeł, która jest pozyskiwana z najwyższej jakości ziaren przy użyciu najnowocześniejszych narzędzi produkcji. Właśnie takie wymogi pozwalają nam cieszyć się niesamowitym smakiem i aromatem kawy, taka kawa ma również zdrowotny wpływ na nasze zdrowie.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz