Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Wpływ na zdrowie, kofeina szkodliwość
Ulubiona mała czarna Polaków to nic innego jak kawa instant. Kawa instant to kawa inaczej rozpuszczalna, czy jest zdrowa? Czy może nam szkodzić? Jak powstaje? W tym artykule postaramy się o tym wszystkim napisać.
Zagęszczony ekstrakt czarnej kawy zostaje wysuszony i w ten sposób powstaje rozpuszczalny napój. W Polsce to najpopularniejszy napój mała czarna kawa, która cieszy się wielką popularnością. Jej popularność cieszy się tym, że jest szybka i wygodna w przygotowaniu. Kawa instant ma tyle zwolenników, co i przeciwników. Przeciwnicy picia kawy instant, czyli rozpuszczalnej twierdzą, że jest szkodliwa, a nawet jest trucizną dla organizmu. I kto tu ma rację?
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
O kawie mówi się, że to wschodząca gwiazda prewencji chorób. Picie kawy w umiarkowanych ilościach może sprzyjać w powstawaniu takich chorób jak cukrzycy typu drugiego, chorób nowotworowych oraz chorób sercowo-naczyniowych. Swoje właściwości zdrowotne kawa zawdzięcza duże zawartości przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki odpowiedzialne są za szereg chorób w naszym organizmie, oraz za starzenie się. Szereg badań potwierdza, że kawa rozpuszczalna posiada więcej przeciwutleniaczy niż kawa palona.
Jeszcze innym rodzajem kawy jest kawa liofilizowana. Ta kawa powstaje w wyniku suszenia poprzez mrożenie. W ten sposób kawa zachowuje bardzo wiele aromatu i składników w każdej granulce kawy.
Kawa instant a kofeina
Kofeina jest także obecna w wersji rozpuszczalnej kawy, a jej działanie zależy od przyjętej dawki.
Do 400 mg dawki nazywamy umiarkowaną dawco kofeiny. Jest to dawka do przyjęcia dla zdrowej, dorosłej osoby i ta dawka ma pozytywny wpływ na:
- sprawność umysłową
- redukcję zmęczenia i senności podczas wykonywania różnych czynności na przykład długa jazda samochodem
- wydolność
- koncentrację
Jednak jak wszystko w dużej ilości może nam szkodzić. Duża ilość kofeiny może być przyczyną nadpobudliwości, rozdrażnienia, bezsenność, bóle głowy oraz problemy żołądkowe.
Mówi się, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny w swoim granulacie, ponieważ przygotowana jest z gorszych ziaren kawy.
Filiżanka kawy rozpuszczalnej w ciąży?
Mimo małej zawartości kofeiny kawa rozpuszczalna nie jest polecana dla kobiet w ciąży. Dlaczego? Badania mówią o tym, że kofeina w organizmie kobiety może powodować przedwczesne poronienia małą wagę dziecka oraz może wywołać przedwczesny poród. Zaleca się, więc kobietą, które są w ciąży ograniczenia kofeiny. Większość lekarzy zaleca całkowite wyeliminowanie kawy zawierające kofeinę w czasie bycia w ciąży. Prócz kobietę w ciąży kawa szkodzi i jeszcze w innych aspektach życia naszego. O tym będzie po niższych tekstach.
Kawa rozpuszczalna a szkodliwy wpływ na zdrowie
Słabe strony kawy rozpuszczalnej, czyli instant. Ten napój kawowy jest źródłem akryloamidu. Prawdopodobnie to związek rakotwórczy. Ten składnik znajduje się w codziennej małej czarnej. Stwierdza się, że jest jego więcej niż normalnej czarnej parzonej kawie. Natomiast mniej jest w kawie rozpuszczalnej furanu. Kawa rozpuszczalna prawie wcale nie posiada w sobie tego składnika. Kawa rozpuszczalna także nie posiada prawie wcale diterpenów, czyli kafestolu i kafeolu, które mają nie jest jednoznaczny wpływ na nasz organizm. Pomagają w naszym organizmie wydalić związki rakotwórcze i chronią centralny układ nerwowy przed wolnymi rodnikami. Niestety powodują także podwyższenie cholesterolu w naszym organizmie.
Czynniki zewnętrzne - proces produkcji, skład, dodatki
Zastanawiając się czy kawa rozpuszczalna, czyli instant jest zdrowa musimy brać pod uwagę i jej dodatki.
Pamiętajmy, że dodatki takie jak śmietanka, mleko, cukier, masło zmniejszają właściwości prozdrowotne kawę i niestety zwiększają jej kaloryczność. Wpływ na nasze zdrowie mają także inne czynniki. Bardzo wiele zależy od naszego organizmu, sposobu odżywiania się, przemianę materii czy styl życia. Duże znaczenie ma także odpowiednie przygotowanie tego napoju, czyli małej czarnej. Najpierw musimy zwrócić uwagę, na jakość zakupionej kawy, na datę przydatności oraz z jakich nasion kawy powstała, z jakiego kraju.
Jak powstaje kawa?
Kawa najlepsza jest z ekologicznych źródeł. Przy ekologicznych uprawach muszą być spełnione wysokie normy dotyczące sprzętu uprawy zbioru przechowywania i tym podobnych rzeczy. Plantacje ekologiczne przechodzą wiele kontroli, dzięki którym możemy cieszyć się najlepszą jakością naparu, aromatu, smaku. Taka kawa będzie korzystna dla naszego zdrowia.
Warto czasem zmienić kawę z rozpuszczalnej na kawę parzoną, mieloną, kawę z ekspresu. Warto także mieć w swoim domu kawiarkę i od czasu do czasu przyrządzić w niej sobie kawę. Na rynku znajdziemy mnóstwo różnych kaw rozpuszczalnych, ziarnistych czy kaw mielonych. W tym wielkim pachnącym świecie każdy znajdzie coś dla siebie pamiętajmy tylko o rozsądnym korzystaniu kaw z kofeiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz