wtorek, 6 grudnia 2016

Ciasto waniliowe.

Ciasto waniliowe.

Nie raz nie mamy ochoty uciera samemu ciasta. Wiemy, że ma do nas wpaść na kawę nasza koleżanka lub rodzinka ma ochotę na słodycze i akurat nam si skończyły KREMISIE dr Gerarda dla najmłodszych a mamy w nasze spiżarni, lodówce mrożone truskawki lub ciasto francuskie to ciasto prawie gotowe. Szybkość, solidność pychota to nasze motto.
Potrzebujemy:
Ciasto francuskie gotowe chyba, że ktoś potrafi i chce zrobić samemu,
budyń waniliowy,
mleko 2 szklanki
cukier puder,
cukier waniliowy oraz z dwie łyżki cukru,
2 opakowania kremówki,
mrożone truskawki mogą by inne owoce ja często kupuję je w promocji i robi nie raz galaretkę z bita śmietaną, smaki lata.
Ciasto francuskie po rozmrożeniu delikatnie rozwałkować i na wyłożoną papierem blachę je włożyć. Pieczemy ciasto przez około dziesięć minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku aby się cukier rozpuścił. Ciasto studzimy. Przygotowujemy budyń z mleka i cukru, cukru waniliowego. Kiedy go ugotujemy i delikatnie ostudzimy to dodajemy do masy pokrojone truskawki. Ubijamy kremówkę i mieszamy z zimnym budyniem. Tak przygotowaną masą smarujemy jeden płat ciasta francuskiego i przykrywamy drugim. Na wierzch możemy rozpuścić czekoladę lub wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe. Ja piekę dwa płaty bo nas jest więcej smakoszy słodyczy ale możemy ciasto francuskie przeciąć na połowę.. Będzie kwadratowe. Szybkie i smaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz