Ciasto
waniliowe.
Nie raz
nie mamy ochoty uciera samemu ciasta. Wiemy, że ma do nas wpaść na
kawę nasza koleżanka lub rodzinka ma ochotę na słodycze i akurat
nam si skończyły KREMISIE dr Gerarda dla najmłodszych a mamy w
nasze spiżarni, lodówce mrożone truskawki lub ciasto francuskie to
ciasto prawie gotowe. Szybkość, solidność pychota to nasze motto.
Potrzebujemy:
Ciasto
francuskie gotowe chyba, że ktoś potrafi i chce zrobić samemu,
budyń
waniliowy,
mleko 2
szklanki
cukier
puder,
cukier
waniliowy oraz z dwie łyżki cukru,
2
opakowania kremówki,
mrożone
truskawki mogą by inne owoce ja często kupuję je w promocji i robi
nie raz galaretkę z bita śmietaną, smaki lata.
Ciasto
francuskie po rozmrożeniu delikatnie rozwałkować i na wyłożoną
papierem blachę je włożyć. Pieczemy ciasto przez około dziesięć
minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem
ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku aby się cukier rozpuścił.
Ciasto studzimy. Przygotowujemy budyń z mleka i cukru, cukru
waniliowego. Kiedy go ugotujemy i delikatnie ostudzimy to dodajemy do
masy pokrojone truskawki. Ubijamy kremówkę i mieszamy z zimnym
budyniem. Tak przygotowaną masą smarujemy jeden płat ciasta
francuskiego i przykrywamy drugim. Na wierzch możemy rozpuścić
czekoladę lub wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe. Ja piekę
dwa płaty bo nas jest więcej smakoszy słodyczy ale możemy ciasto
francuskie przeciąć na połowę.. Będzie kwadratowe. Szybkie i
smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz