wtorek, 13 grudnia 2016

Sernik dyniowy



     Została mi od jesieni mała zgrabna dynia, postanowiłam upiec sernik w prześlicznym dyniowym odcieniu, pyszny a słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o puree z pieczonej dyni oraz skórkę pomarańczową, a wierzch ozdobiłam zwierzakami maślanymi Dr Gerarda i odrobina cynamonu na nie posypałam. Sernik można upiec także z dodatkiem przypraw korzennych, suszonej żurawiny lub konfitury.
Nie kupuję mielonego gotowego sera na sernik, twaróg mielę sama - dzięki czemu sernik ma mniej kremową konsystencję, jest bardziej zwarty. Bardzo polecam.

Składniki na spód
-125 g krakersów classic Dr Gerarda
-2 łyżki masła roztopionego

Składniki na masę serową
-750 g twarogu zmielonego 3-krotnie
-150 ml syropu klonowego
-1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni
-4 jajka
-2 łyżki ciemnego rumu
-2 łyżki soku pomarńczowego
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-skórka otarta z 1 pomarańczy

Oraz
-zwierzaki maślane
-50 ml śmietany kremówki 30%
-2 łyżki syropu klonowego
-cynamon

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Krakersy pokruszyć dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić.
Piekarnik nagrzać do 170 C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, bez jaj. Miksować na wolnych obrotach, następnie dodawać po jednym jajku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170 C, następnie 60-70 minut w 125 C aż sernik się zetnie.
Sernik ozdobić zwierzakami i ubitą śmietaną z syropem klonowym, Opruszyć cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz