Biszkopt
-6 jajek
-6 łyżek cukru
-6 łyżek maki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto makowo-kokosowe
-6 białek
-około 150 g cukru pudru
-około 150 g maku
-150 g wiórek kokosowych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
-6 żółtek
-100 g cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-1,5 szklanki mleka
-250 g masła lub margaryny
-puszka brzoskwiń
-cukier wanilinowy
-kieliszek likieru kokosowego
Dodatkowo
-ciastka markizy z kremem śmietankowym i polewą kakaową od Dr Gerard lub kruche ciastka kremisie od Dr Gerard
-80 ml likieru kokosowego
Sposób przygotowania: biszkopt: do jajek dodaję cukier i cukier wanilinowy i ubijam do puszystości, mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do ubitych jajek, delikatnie mieszam i przelewam do formy (24/35 cm), piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto makowo-kokosowe: białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier cały czas ubijając, a następnie mieszam wiórka, mak i proszek do pieczenia i wsypuję do ubitych białek. Delikatnie mieszam i przelewam do formy, piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Masa: żółtka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, dodaję mąki, wlewam mleko i cały czas mieszając gotuję budyń. Studzę. Masło ucieram i porcjami dodaję budyń, do gotowej masy wlewam likier i dodaję pokrojone i odsączone brzoskwinie. Przełożenie ciasta: na biszkopt wykładam połowę masy z brzoskwiniami i nakładam ciasto makowo-kokosowe, które smaruję resztą masy i układam na niej ciastka markizy Dr Gerarda (polewą kakaową do góry). Życzę słodkich wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz