Moje
ciasto piernikowe.
Do przygotowania
mojego ciasta piernikowego potrzebujemy:
cztery szklanki mąki
żytniej, cztery szklanki mąki pszennej, bo to będą zdrowe
pierniki pyszne, dwie szklanki naturalnego miodu, sześć jajek,
pięćdziesiąt deka cukru, przyprawa korzenna do piernika albo
możemy same utrzeć w moździerzu goździki, imbir, cynamon i
delikatnie dodajemy gałki muszkatołowej. Proszek do pieczenia albo
jedna łyżeczka sody oczyszczonej, skórka pomarańczy, powidła
śliwkowe. Na lukier szklanka cukru pudru trochę wody można dodać
kakao lub pół cytryny i ucierać. Wystarczy rozpuścić czekoladę
w kąpieli wodnej i gotowe ciasto przyozdobić lukrem.
Wszystkie składniki
przeznaczone na ciasto należy dobrze wyrobić w misce, przykryć
ściereczką najlepiej w ciepłym miejscu na około trzy tygodnie jak
mamy jeszcze tyle czasu. Po tym czasie wykładamy gotowe ciasto na
posypaną mąką stolnicę. Podzielić na trzy równe części i
każdą rozwałkować na prostokąt, tak przygotowane ciasta
kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i posypanej mąką.
Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto odchodzi od formy i
lekko się rumieni Piernik jest gotowy i wtedy pieczemy dwa
pozostałe. Każdy z nich smarujemy powidłami śliwkowymi i
przykładamy kolejnym i przyciskamy deseczką, przycisnąć. Kiedy
dobrze wystygnie wtedy lukrujemy. Wymaga dużej cierpliwości
czekania na tak pyszny piernik. Warto!
Przeglądałam
przepisy na stronach dr Gerarda w
DESEROTOCE i mamy kilka nowych piernikowych
przepisów. Na pewno przygotuję zapiekane owoce z pierniczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz