niedziela, 11 grudnia 2016

Moje ciasto piernikowe.

Moje ciasto piernikowe.

Do przygotowania mojego ciasta piernikowego potrzebujemy:
cztery szklanki mąki żytniej, cztery szklanki mąki pszennej, bo to będą zdrowe pierniki pyszne, dwie szklanki naturalnego miodu, sześć jajek, pięćdziesiąt deka cukru, przyprawa korzenna do piernika albo możemy same utrzeć w moździerzu goździki, imbir, cynamon i delikatnie dodajemy gałki muszkatołowej. Proszek do pieczenia albo jedna łyżeczka sody oczyszczonej, skórka pomarańczy, powidła śliwkowe. Na lukier szklanka cukru pudru trochę wody można dodać kakao lub pół cytryny i ucierać. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i gotowe ciasto przyozdobić lukrem.
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto należy dobrze wyrobić w misce, przykryć ściereczką najlepiej w ciepłym miejscu na około trzy tygodnie jak mamy jeszcze tyle czasu. Po tym czasie wykładamy gotowe ciasto na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować na prostokąt, tak przygotowane ciasta kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i posypanej mąką. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto odchodzi od formy i lekko się rumieni Piernik jest gotowy i wtedy pieczemy dwa pozostałe. Każdy z nich smarujemy powidłami śliwkowymi i przykładamy kolejnym i przyciskamy deseczką, przycisnąć. Kiedy dobrze wystygnie wtedy lukrujemy. Wymaga dużej cierpliwości czekania na tak pyszny piernik. Warto!

Przeglądałam przepisy na stronach dr Gerarda w DESEROTOCE i mamy kilka nowych piernikowych przepisów. Na pewno przygotuję zapiekane owoce z pierniczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz