Pyszny
tort na koniec roku.
Szybko minął
wolny, rodzinny czas ze słodyczami dr Gerarda. Co niektórzy we wtorek wracają do pracy. A
inni rozpoczynają przygotowania do spędzenia sylwestra na
bankietach czy prywatkach. My dzień przed samym sylwestrem będziemy
się bawić na nowo otwartej sali biesiadnej,na weselu. W piątek
bawimy się na weselu. Super, już nie mogę się doczekać pozostało
nam tylko trzy dni i już.
Dla tych osób,
które przygotowują dla swoich przyjaciół prywatkę i robią
przekąski, kanapki z krakersów classic dr Gerarda, to podam wam jeszcze przepis na pyszny tort warstwowy.
Potrzebne składniki:
150 gram mąki
pszennej,
50 gram mąki
ziemniaczanej,
6 jajek,
150 gram gorzkiej
czekolady,
150 gram cukru,
cukier waniliowy,
150 gram margaryny,
proszek do
pieczenia,
100 mililitrów
wiśniówki,
Na krem:
3 szklanki zimnej
kremówki,
2 łyżeczki
żelatyny,
3 łyżki cukru
pudru,
cukier waniliowy,
500 gram drylowanych
wiśni lub z kompotu,
5 łyżki cukru.
Wykonanie:
Wiśnie należy
zalać wrzątkiem osłodzić i ostudzić ale z kompotu już tego nie
robimy czyli nie gotujemy. Żelatynę rozpuścić w małej ilości
wody. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Wkładamy do lodówki a
resztę rozpuszczamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem,
dodajemy czekoladę i cukier waniliowy obie mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz na końcu dodajemy białka. Wykładamy do
tortownicy i pieczemy przez 45 minut. Po ostudzeniu kroimy na krążki
i nasączamy wiśniówką. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i
cukrem waniliowym dodajemy żelatynę. Na pierwszym krążku
wykładamy śmietanę i wiśnie nakrywamy kolejnym. Na wierzch
dodajemy śmietanę i ozdabiamy wiśniami i czekoladą. Pyszności
jeszcze w starym roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz