wtorek, 27 grudnia 2016

Pyszny tort na koniec roku.

Pyszny tort na koniec roku.

Szybko minął wolny, rodzinny czas ze słodyczami dr Gerarda. Co niektórzy we wtorek wracają do pracy. A inni rozpoczynają przygotowania do spędzenia sylwestra na bankietach czy prywatkach. My dzień przed samym sylwestrem będziemy się bawić na nowo otwartej sali biesiadnej,na weselu. W piątek bawimy się na weselu. Super, już nie mogę się doczekać pozostało nam tylko trzy dni i już.
Dla tych osób, które przygotowują dla swoich przyjaciół prywatkę i robią przekąski, kanapki z krakersów classic dr Gerarda, to podam wam jeszcze przepis na pyszny tort warstwowy.
Potrzebne składniki:
150 gram mąki pszennej,
50 gram mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
150 gram gorzkiej czekolady,
150 gram cukru,
cukier waniliowy,
150 gram margaryny,
proszek do pieczenia,
100 mililitrów wiśniówki,
Na krem:
3 szklanki zimnej kremówki,
2 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
500 gram drylowanych wiśni lub z kompotu,
5 łyżki cukru.
Wykonanie:
Wiśnie należy zalać wrzątkiem osłodzić i ostudzić ale z kompotu już tego nie robimy czyli nie gotujemy. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Wkładamy do lodówki a resztę rozpuszczamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy czekoladę i cukier waniliowy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz na końcu dodajemy białka. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut. Po ostudzeniu kroimy na krążki i nasączamy wiśniówką. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodajemy żelatynę. Na pierwszym krążku wykładamy śmietanę i wiśnie nakrywamy kolejnym. Na wierzch dodajemy śmietanę i ozdabiamy wiśniami i czekoladą. Pyszności jeszcze w starym roku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz