sobota, 31 grudnia 2016
Cd. domówki na sylwestra
A oto ten przepis
Na orange curd
-2 żółtka
-1 małe jajko
-50 g cukru
-60 g masła
-70 ml świeżego soku z pomarańczy
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-sok z 1/2 cytryny
Na spód
-2 opakowania krakersów Dr Gerarda
-30-40 g masła
Na masę serową
-1 kg sera z Piątnicy
-5 jajek
-1 szklanka drobnego cukru
-250 g mascarpone
-200 ml śmietany kremówki 36%
-150 ml orange curd lub sok wyciśnięty z 2 pomarańczy wymieszany ze skórką startą z 1 pomarańczy i 1 łyżką mąki ziemniaczanej
-1 budyń waniliowy
-1 laska wanili
-4-5 łyżek kaszy mannej lub mąki pszennej
Na polewę
-250 g kwaśnej śmietany 185
-4-5 łyżek drobnego cukru
Dodatkowo
-kandyzowana skórka pomarańczowa
-wiórki z czekolady deserowej
W garnuszku rozmieszać jajko wraz z żółtkami i cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Lekko podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę do miseczki, wycisnąć do niej pomarańczę i cytrynę. Wlać sok ze skórką do jajek z cukrem i dodać masło. Dokładnie wymieszać.
Na małym gazie mieszać tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Gotowy krem zdjąć z ognia i przelać do czystego słoiczka.
Krakersy zmielić w malakserze na piasek. Masło roztopić i połączyć z krakersami.
Taką masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Uklepać na dnie łyżką, schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować sernik. Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem, odłożyć.
Twaróg umieścić w misie malaksera, dodać jajka, cukier, orange curd lub sok z pomarańczy, skórkę i skrobię. Dodać budyń, kaszę manną i ziarenka wanilii, połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodać krem z mascarpone i śmietanki i zmiksować jeszcze raz.
Masę serową przelać na schłodzony spód i piec 50 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 170C, wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w cieple 15-20 minut.
W czasie stygnięcia sernika przygotować polewę.
Śmietanę utrzeć z cukrem i rozprowadzić na ciepłym serniku. Zapiec jeszcze 15 minut w temperaturze 150C. Następnie sernik ostudzić w piekarniku. Chłodny sernik udekorować skórką i czekoladą. Schłodzić przez noc w lodówce. Jest świeży i pyszny przez 4-5 dni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz