czwartek, 15 grudnia 2016

Serniczek mniam, mniam



      Zbliżają się święta, oczywiście czas pomyśleć co upiekę dla moich  łasuchów - domowników. Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiamy serniki pod każdą postacią, a jakże pić pyszną kawkę świąteczną i nie mieć na talerzyku takiego przysmaku, to byłoby nie do pomyślenia. Tym razem zrobię sernik nowojorski - lekki, kremowy i postawie na dodatki od Dr Gerarda.

Spód
-400 g krakersów classic
-150 g masła roztopionego
Krakersy zmiksować w malakserze i wymieszać z roztopionym masłem.
Masą dobrze wyłożyć spód.

Masa serowa
-1,5 kg sera na sernik
-6 jajek
-800 g mleka skondensowanego
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru pudru
Do miski wrzucić wszystkie składniki , zmiksować, aż wszystko dobrze się połączy.
Masę serową wylać na krakersowy spód. Piec w temperaturze 160 C przez 60 minut.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na noc.

Ponadto
-200 g mleka skondensowanego
-2 łyżki kakao
Mleko skondensowane wymieszać z kakao, polewą pokryć dekoracyjnie schłodzony sernik.
                                                                                 PYCHOTKA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz