Ciasto
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki krupczatki
-80 g cukru pudru
-3 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki gęstej śmietany
-150 g masła
-150 g margaryny
Warstwa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-125 ml wody
-niepełna szklanka cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-3 łyżki skrobi ziemniaczanej + 50 ml wody
Dodatkowo
-ciastka pierniczki od Dr Gerard jabłko z cynamonem
-cukier puder i cynamon do posypania
Sposób przygotowania: warstwa jabłkowa: jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Następnie umieszczam w garnku zalewam wodą i wsypuję cukier. Jabłka gotuję do miękkości, mieszam co jakiś czas. Mąkę ziemniaczaną mieszam z wodą. Kiedy jabłka będą miękkie dodaję mieszankę z mąką ziemniaczaną i cynamon, mieszam i gotuję do zgęstnienia masy. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Ciasto: masło i margarynę kroję w kostkę. Mąkę pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do miski. Następnie do miski dodaję mąkę krupczatkę, wcześniej przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki siekam i zagniatam. Wyrobione ciasto owijam folią spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalki. Stolnicę posypuję mąką i wykładam połowę ciasta. Wałkuję ciasto na prostokąt o wymiarach blaszki (20/30 cm). Formę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie przekładam. Ciasto piekę przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni i odstawiam do wystudzenia. Na zimnym spodzie ciasta układam pierniczki Dr Gerarda z nadzieniem o smaku jabłko z cynamonem i wykładam jabłka, wyrównuję wierzch. Drugą połowę ciasta wałkuję w ten sam sposób i układam na warstwie jabłkowej. Ciasto piekę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Wyśmienite ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy w zimowe popołudnia, ale doskonale też sprawdzi się w czasie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz