W kuchni u pani Krystyny panuje dość duży nieporządek ale
jest to związane z przygotowaniami do nocy wigilijnej. Na stole oprócz dań
głównych znajdą się na pewno jakieś przekąski na słodko. Pani Krystyna już obmyśla
jakie by tu ciasto upiec oprócz ciach takich jak kremisie oraz krakersy
oczywiście od ich ulubionego producenta słodkości jakim jest Dr Gerard, które
to znajdą się jako przekąska na stole Wigilijnym. Teraz postanowiła ona, że
upiecze jakieś ciasto z dodatkiem tak lubianych przez nią herbatników kremisiów.
Długo szukała przepisu, który to będzie najbardziej smakował domownikom i po
dłuższej chwili wreszcie się zdecydowała na takie to właśnie ciasto.
SKŁADNIKI:
Spód
150g pokruszonych herbatników
Kremisiów Dr Gerarda
¾ szklanki cukru
100g roztopionego masła
Masa sernikowa
1 ½ szklanki śmietany
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
500g twarogu (można użyć zwykłego,
ale należy go przedtem zmielić)
40g roztopionego masła
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 165°C
Pokruszone herbatniki, roztopione masło i
cukier mieszamy, masę wykładamy
do tortownicy (nie należy wtedy smarować tortownicy masłem)
Śmietanę,
cukier, jajka i ekstrakt miksujemy na gładką masę, dodajemy zmiksowanego twarogu i
miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy
W trakcie miksowania masy z twarogiem, dodajemy masło (od góry); następnie
przelewamy masę do tortownicy
Pieczemy przez około 45 minut,
a następnie dajemy sernikowi się wystudzić .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz