Święta Bożego Narodzenia spędziłam w gronie rodziny, a u cioci, która ma talent do gotowania i pieczenia jadłam przepyszne ciasto, które zaskoczyło mnie połączeniem kilku smaków, więc wzięłam od niej przepis i mam zamiar przygotować to wyśmienite ciasto na Sylwestra. W sumie to ciasto sprawdzi się idealnie na każdą okazję. A może Wy macie ochotę spróbować? Oto składniki:
Ciasto
-30 dag mąki
-20 dag margaryny
-15 dag cukru pudru
-3 żółtka
-4 łyżki śmietany
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
-30 dag maku
-pól szklanki cukru
-pół szklanki rodzynek
-3 kiwi
-3 jajka
-olejek migdałowy
-2 łyżki miodu
-2 łyżki margaryny
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa
-40 dag orzechów włoskich mielonych
-niepełna szklanka cukru
-niepełna szklanka mleka
-2 łyżki margaryny
-2 białka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
-pół kg sera mielonego
-10 dag margaryny
-4 jajka
-szklanka cukru
-cukier wanilinowy
-1 budyń waniliowy
Polewa
-pół kostki margaryny
-pół szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-łyżka wody
Dodatkowo
-ciastka WIT’AM od Dr Gerard mleko czekolada
Sposób przygotowania: ciasto: mąkę wykładam na stolnicę i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję margarynę i siekam nożem. Cukier ucieram z żółtkami i dodaję do mąki. Dokładam śmietanę i wyrabiam ciasto, które wykładam na formę (25/40) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa makowa: mak parzę i mielę trzykrotnie. Dodaję margarynę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, miód, olejek, rodzynki, kiwi i ucieram. Z białek ubijam pianę, dodaję do maku i mieszam. Masa orzechowa: orzechy zalewam wrzącym mlekiem. Dodaję cukier, margarynę i mieszam, a następnie odstawiam do przestudzenia. Z białek ubijam pianę z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i mieszam. Masa serowa: margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję ser, budyń i ucieram. Ubijam pianę z białek, dodaję do sera i mieszam. Polewa: wszystkie składniki umieszczam w rondelku doprowadzając do połączenia się składników. Na kruche ciasto wykładam masę orzechową, układam ciastka WIT’AM od Dr Gerard i wykładam masę makową, a wierzch przykrywam warstwą masy serowej. Piekę w temperaturze 160 stopni przez około 65 minut. Dekoruję polewą. Bardzo pyszne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz