środa, 7 grudnia 2016

Z kruchymi ciastkami

Ten pyszny i delikatny sernik z kruchymi ciastkami upiekłam na niedzielę i bardzo wszystkim smakował, więc stwierdziłam, że przygotuję go ponownie na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Macie ochotę wypróbować? Oto niezbędne składniki:

Ciasto
-½ szklanki cukru
-1 jajko
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150 g masła lub margaryny

Masa serowa
-1 kg sera z wiaderka
-5 jajek
-2 budynie waniliowe
-1 szklanka cukru
-150 g masła lub margaryny
-500 g masy orzechowej z kawałkami orzechów (z czego odkładam 3 łyżki)

Orzechowa pianka
-1 szklanka śmietany kremówki 36 %
-1 łyżka żelatyny
-3 łyżki masy orzechowej (wcześniej odłożone)
-cukier do smaku
-odrobina gorącej wody

Dodatkowo
-kruche ciastka Choinki od Dr Gerard
-mąka do posypania stolnicy
-kruche ciastka Maltikeks od Dr Gerard

Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto. Następnie wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy i wkładam do blaszki (24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki. Masa serowa: masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieram na puszystą masę. Następnie dodaję masę orzechową i dokładnie ucieram, następnie dodaję budynie w proszku i ser, całość dokładnie ucieram. Na koniec białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą serową. Gotową masę serową wykładam na ciasto i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Upieczony sernik odstawiam do wystudzenia. Orzechowa pianka: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę. Dokładnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijam (w razie potrzeby dodaję cukier do smaku). Na koniec dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Na zimny sernik wykładam ciastka Choinki Dr Gerarda, a następnie ubitą piankę. Sernik wstawiam do lodówki do stężenia. Po schłodzeniu wierzch dekoruję drobnymi ciastkami Maltikeks. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz