piątek, 23 grudnia 2016

W sam raz na święta

Przepis na to ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym przełożone ciastkami dostałam od cioci, która twierdzi że jest ono bardzo pyszne, więc w końcu postanowiłam je wypróbować. Jest to jedno z wielu ciast, które upiekłam na Święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakować. Macie ochotę spróbować? Oto niezbędne składniki:

Biszkopt
-4 jajka
-70 g mąki
-10 g cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia


Masa kokosowa
-360 ml mleka
-210 ml wody
-1 budyń waniliowy
-160 g jogurtu
-2 łyżki żelatyny
-1 bułka
-40 g wiórków kokosowych
-15 g cukru

Dodatkowo
-ciastka krakersy classic od Dr Gerard
-ciastka kremisie od Dr Gerard
-10 g wiórków kokosowych
-4 łyżki dżemu malinowego


Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier i ubijam do jego rozpuszczenia. Następnie dodaję po jednym żółtku i ubijam. Mieszam mąkę i proszek do pieczenia. Przesiewam do masy jajecznej i dokładnie mieszam. Przelewam do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 20 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Następnie kroję na dwa blaty. Masa kokosowa: mleko dzielę na trzy porcje, jedną większą i dwie mniejsze. Do większej porcji wkładam bułkę i zostawić do namoczenia, a następnie miksuję blenderem i odkładam. Pierwszą z mniejszych porcji łączę z wodą i gotuję. Do drugiej porcji mleka dodaję budyń i łyżkę żelatyny. Mieszam. Gdy się zagotuje, wlewam zawartość miseczki, zmiksowaną bułkę i wiórki kokosowe. Gotuję około 3 minuty stale mieszając, a następnie odstawiam do całkowitego wystudzenia. Pozostałą żelatynę rozpuszczam w łyżce wody i dodaję do masy wraz z cukrem. Na końcu do masy dodaję budyń i całość mieszam. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni i odstawiam do wystygnięcia. Przełożenie: na paterze układam pierwszy blat biszkoptu i smaruję go połową dżemu następnie układam ciastka krakersy classic Dr Gerarda i wykładam połowę kremu kokosowego. Nakładam kolejny biszkopt smaruję go resztą dżemu, układam ciastka kremisie Dr Gerarda i wykładam pozostały krem kokosowy. Wierzch posypuję uprażonym kokosem. Życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz