Mały świąteczny deser
Zainspirowana przepisami na babeczki, które znalazłam w deserotece przygotowałam muffinki pachnące przyprawą piernikową z cynamonowym kremem i dodatkiem maślanych ciasteczek. Muffiny okazały się przepyszne i myślę, że mogą być doskonałym pomysłem na mały świąteczny deser. Polecam, a oto niezbędne składniki:
Ciasto
-2 jajka
-pół szklanki cukru
-95 g masła
-140 ml mleka
-245 g mąki pszennej
-95 g powideł śliwkowych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżka cynamonu
Masa
-500 ml śmietanki 36%
-1 śmietan-fix
-2 łyżki cukru pudru
-łyżeczka cynamonu
-barwnik koloru zielonego dosłownie szczypta
-kolorowe cukierki dekoracyjne
-ciastka zwierzaki maślane od Dr Gerard
Sposób przygotowania: ciasto: do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wszystko mieszam. Masło rozpuszczam w rondelku. Jajka z cukrem ucieram mikserem na puch, dodaję rozpuszczone masło, miksując cały czas dodaję suche składniki, a następnie mleko, powidła i wszystko dokładnie mieszam. Ciasto piernikowe przekładam do foremki na muffiny, które wcześniej wyłożyłam papierowymi papilotkami (ciasto nakładam do wysokości 3/4 foremki). Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Masa: śmietankę ubijam z śmietan-fixem na sztywno i dodaję cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam do rękawa cukierniczego i nakładam na babeczki staram się uformować kształt choinki (u mnie najładniejsze to one nie były), a następnie na każdą babeczkę wykładam ciastko zwierzaki maślane Dr Gerarda i dekoruję kolorowymi cukierkami. Warto wypróbować, a do przygotowania tych muffinek polecam wykorzystać najlepsze słodycze Dr Gerarda. Życzę Wesołych Świąt i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz