czwartek, 15 grudnia 2016

Bardzo świąteczne

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez zapachu piernika czy pomarańczy, dlatego już dzisiaj wypróbowałam przepis na ciasto, które dość często piekła moja babcia, nieznacznie je zmieniając. W efekcie wyszło mi bardzo świąteczne ciasto pachnące piernikiem z dodatkiem bakalii i kruchych ciastek, a do tego było bardzo pyszne, więc zachęcam do wypróbowania. Oto niezbędne składniki: 

Ciasto
-250 g masła lub margaryny
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka miodu
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 szklanki mąki
-szczypta soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka przyprawy do piernika
-15 dag rodzynek
-5 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy

-kruche ciastka od Dr Gerard o smaku pomarańczy i goździków pół szklanki (pokruszone)

Polewa
-50 g czekolady mlecznej
-50 g czekolady deserowej
-3-4 łyżki mleka roślinnego


Dodatkowo
-margaryna do posmarowania foremki
-1 łyżka bułki tartej
-kolorowa posypka


Sposób przygotowania: masło lub margarynę ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaję po jednym jajku i dokładnie ucieram, następnie cały czas ucierając dodaję miód i przyprawę do piernika. A później dodaję sól, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieram. Na końcu wsypuję rodzynki, skórki pomarańczy, pokruszone kruche ciastka Dr Gerarda o smaku pomarańczy i goździków i dokładnie mieszam. Foremkę na ciasto keksowe smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Następnie do foremki przekładam ciasto, które piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Polewa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję mleko i energicznie mieszam, odstawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie polewam ciasto i dekoruję kolorową posypką. Ciasto wkładam do lodówki do zastygnięcia. Idealne na nadchodzące Święta. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz