Ciasto
-250 g masła lub margaryny
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka miodu
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 szklanki mąki
-szczypta soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka przyprawy do piernika
-15 dag rodzynek
-5 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy
-kruche ciastka od Dr Gerard o smaku pomarańczy i goździków pół szklanki (pokruszone)
Polewa
-50 g czekolady mlecznej
-50 g czekolady deserowej
-3-4 łyżki mleka roślinnego
Dodatkowo
-margaryna do posmarowania foremki
-1 łyżka bułki tartej
-kolorowa posypka
Sposób przygotowania: masło lub margarynę ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaję po jednym jajku i dokładnie ucieram, następnie cały czas ucierając dodaję miód i przyprawę do piernika. A później dodaję sól, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieram. Na końcu wsypuję rodzynki, skórki pomarańczy, pokruszone kruche ciastka Dr Gerarda o smaku pomarańczy i goździków i dokładnie mieszam. Foremkę na ciasto keksowe smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Następnie do foremki przekładam ciasto, które piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Polewa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję mleko i energicznie mieszam, odstawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie polewam ciasto i dekoruję kolorową posypką. Ciasto wkładam do lodówki do zastygnięcia. Idealne na nadchodzące Święta. Polecam i życzę smacznego!
Polewa
-50 g czekolady mlecznej
-50 g czekolady deserowej
-3-4 łyżki mleka roślinnego
Dodatkowo
-margaryna do posmarowania foremki
-1 łyżka bułki tartej
-kolorowa posypka
Sposób przygotowania: masło lub margarynę ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaję po jednym jajku i dokładnie ucieram, następnie cały czas ucierając dodaję miód i przyprawę do piernika. A później dodaję sól, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieram. Na końcu wsypuję rodzynki, skórki pomarańczy, pokruszone kruche ciastka Dr Gerarda o smaku pomarańczy i goździków i dokładnie mieszam. Foremkę na ciasto keksowe smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Następnie do foremki przekładam ciasto, które piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Polewa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję mleko i energicznie mieszam, odstawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie polewam ciasto i dekoruję kolorową posypką. Ciasto wkładam do lodówki do zastygnięcia. Idealne na nadchodzące Święta. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz