środa, 14 grudnia 2016

Szybkie i bardzo pyszne

Niedawno znajoma wpadła do mnie z wizytą i przyniosła ze sobą pyszne ciasto, które tak bardzo mi smakowało, że koniecznie musiałam mieć przepis. Gdy już go miałam od razu zabrałam się za przygotowywanie. Ciasto było bardzo pyszne, szybkie i proste do zrobienia. Doskonałe na każdą okazję, a szczególnie polecam w chłodne, pochmurne i zimowe dni do ulubionej kawy. A oto składniki:

Biszkopt
-6 jajek
-pół szklanki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-150 g mąki tortowej
-4 łyżki kakao


Krem
-900 ml śmietany kremówki 36 %
-pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki + 2 łyżki
-4 łyżki galaretki o smaku owoców leśnych

Dodatkowo
-ciastka zwierzaki wielozbożowe od Dr Gerard
-100 g czekolady gorzkiej
-20 g masła
-120 ml śmietany kremówki 30 %
-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania: biszkopt: do miski wbijam białka. Ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem tylko do połączenia się żółtek. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszam. Przesiewam i dodaję stopniowo do ciasta, mieszam powoli. Formę (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piekę około 35 minut. Przestygnięty biszkopt kroję na dwa blaty. Krem: schłodzoną śmietanę przelewam do miski, dodaję dżem z czarnej porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki wody). Studzę i wlewam płynną do śmietany, a następnie miksuję. Dolny blat biszkoptu smaruję dżemem, układam na nim ciastka zwierzaki wieozbożowe Dr Gerarda i wykładam krem zostawiając trochę do dekoracji. Wkładam do lodówki, aż masa stężeje. Polewa: w rondelku podgrzewam śmietanę z masłem. Zdejmuję z ognia i dodaję połamaną czekoladę, mieszam do jej rozpuszczenia. Na krem wykładam drugi blat biszkoptu, który smaruję polewą. Wstawiam do lodówki żeby polewa zastygła, a następnie dekoruję ciasto pozostawionym kremem. Ciasto przechowuję w lodówce. Warto wypróbować. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz