piątek, 2 grudnia 2016

czekolada dobra na zimę i nie tylko

Zaczniemy więc od tego, że dawno, dawno temu, gdzieś 3 tysiące lat wstecz, niejacy Olmekowie, lud mezoamerykański, pili napój na bazie ziaren kakaowca, które wcześniej służyły im wyłącznie jako waluta. Później produkcją czekolady zajęli się Majowie i Aztekowie, i to ich najczęściej uważa się za jej "odkrywców". Z ziaren robili gorący napój, ale wcale nie słodki, tylko przyprawiany pikantnie. Później znajomość i apetyt na czekoladę zaczęły zataczać coraz szersze kręgi, aż gdzieś w połowie XVI wieku dotarła do Europy. I tu podbiła serca mieszkańców, choć na początku mogli sobie na nią pozwolić tylko nieliczni, zamożni Europejczycy.
Teraz zajadają się nią niemal wszyscy, często nawet nie wiedząc, jak zdrowa to przekąska. 
Korzystna dla organizmu 
Czekolada bowiem znana jest nie tylko ze swojego nadzwyczajnego smaku, ale też z korzyści, jakie daje organizmowi.Tak było kiedyś,A teraz bardzo polecam czekoladowe ciastka Scooby Doo z firmy Dr. Gerard.Pamiętajcie że zimą czekolada dobrze rozgrzewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz