Sernik
z masą kajmakową.
Szykuję
się wielkie „obżarstwo”. Każdy znajdzie smaczne potrawy swoje
ulubione. Jedni ryby inni pierogi a reszta ciasta. Ja uwielbiam
słodycze. Co roku robi sernik ale zawsze staram się żeby był inny
dla urozmaicenia. Kilka mam wypróbowanych i smacznych najlepiej
lubię na czekoladowym spodzie zrobionym ze słodyczy, ciastek
markizy używam przeważnie dr Gerarda się je kruszy miesza z
masłem i spód gotowy. Taki spód świetnie nada się do sernika na
zimno. Pychotka!
Potrzebujemy:
¾
szklanki margaryny,
1,5
szklanki mąki,
0,5
szklanki cukru pudru,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki
kakao.
Masa
serowa:
szklanka
cukru pudru,
6
jajek,
1
kilogram sera białego, może być wiaderko,
2 łyżki
mąki,
olejek
migdałowy,
puszka
masy kajmakowej
lub
0,5 kilograma krówek,
5 łyżek
masła,
bakalie,
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na spód ciasta należy wymieszać,
dodać
roztopione masło zagnieść, wykładamy nim spód tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwsza część za nami. Masa
serowa. Najpierw najważniejsze ucieramy jajka z cukrem powoli
dodajemy ser a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy do
gotowej masy serowej dodajemy krówki up[rzednio roztopione lub
gotową masę ale to połowę puszki. Mieszamy i wykładamy do
tortownicy. Pieczemy dobrą godzinę. Po wystudzeniu polewamy resztą
masy i kładziemy na to bakalie. Cudownie wygląda, pachnie słodyczą.
Polecam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz