środa, 21 grudnia 2016

Sernik z masą kajmakową.

Sernik z masą kajmakową.

Szykuję się wielkie „obżarstwo”. Każdy znajdzie smaczne potrawy swoje ulubione. Jedni ryby inni pierogi a reszta ciasta. Ja uwielbiam słodycze. Co roku robi sernik ale zawsze staram się żeby był inny dla urozmaicenia. Kilka mam wypróbowanych i smacznych najlepiej lubię na czekoladowym spodzie zrobionym ze słodyczy, ciastek markizy używam przeważnie dr Gerarda się je kruszy miesza z masłem i spód gotowy. Taki spód świetnie nada się do sernika na zimno. Pychotka!
Potrzebujemy:
¾ szklanki margaryny,
1,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao.
Masa serowa:
szklanka cukru pudru,
6 jajek,
1 kilogram sera białego, może być wiaderko,
2 łyżki mąki,
olejek migdałowy,
puszka masy kajmakowej
lub 0,5 kilograma krówek,
5 łyżek masła,
bakalie,
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta należy wymieszać,
dodać roztopione masło zagnieść, wykładamy nim spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwsza część za nami. Masa serowa. Najpierw najważniejsze ucieramy jajka z cukrem powoli dodajemy ser a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy do gotowej masy serowej dodajemy krówki up[rzednio roztopione lub gotową masę ale to połowę puszki. Mieszamy i wykładamy do tortownicy. Pieczemy dobrą godzinę. Po wystudzeniu polewamy resztą masy i kładziemy na to bakalie. Cudownie wygląda, pachnie słodyczą. Polecam !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz