czwartek, 9 grudnia 2021

Mikołajki!

    Dziś Mikołajki! Uwielbiam robić oraz obrażać ludzi prezentami dlatego dziś mamy wycieczkę do obu moich kochanych wnuczek. Poranek zaczęliśmy od zrobienia ciasta "Limpone", które zabierzemy ze sobą w odwiedziny. Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

Składniki

SPÓD:

  • 10 ciastek- Mafijne Black dr Gerard
  • 60 g masła
  • łyżeczka ekstraktu cytrynowego

MASA SEROWA:

  • 700 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • łyżeczka cukru cytrynowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • garść malin (albo więcej)
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 fix do śmietany
  • 6 ciastek- Mafijne Lemon

LEMON CURD:

  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki cukru cytrynowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

SPÓD WYKONANIE:

Ciastka pokruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. Przesypać do miski, dodać ekstrakt cytrynowy, pomieszać. Masło roztopić i dolać do miski, połączyć składniki. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

MASA SEROWA WYKONANIE:

Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone zmiksować. Miksując na średnich obrotach, wlewać wystudzoną żelatynę. Miskę z mascarpone odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dosypać przesiany cukier puder, cukier waniliowy i cytrynowy oraz fix do śmietany. Dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić. Do miski z mascarpone dodać roztopioną czekoladę, wsypać pokruszone ciastka i maliny, wymieszać. Do masy serowej, dodać delikatnie szpatułką ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć (nie mikserem!), aby sernik był puszysty, o konsystencji pianki. Następnie należy przełożyć powstałą masę do tortownicy, na schłodzony, ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin.

LEMON CURD WYKONANIE:

Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Skórkę, sok oraz resztę składników umieścić w metalowej miseczce. Ustawić w garnku nad parą wodną, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji żelu. Do uzyskanej masy dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

Około południa ruszyliśmy w drogę. Zaczęliśmy od wizyty u młodszej wnuczki ponieważ mieszkają dalej od nas. Córka bardzo się ucieszyła z naszej wizyty, wnuczką niestety jeszcze nie wie co się dzieje ponieważ jest za malutka. Wypiliśmy u nich herbatkę oraz pokroiliśmy część ciasta, które przywieźliśmy, daliśmy prezenty, posiedzieliśmy dwie godzinki i ruszyliśmy w dalszą drogę. Następny przystanek to wizyta u drugiej córki i wnuczki. Oni również bardzo ucieszyli się na nasz widok, u nich z kolei wypiliśmy kawę i znowu zjedliśmy po kawałku ciasta, które przywieźliśmy. Rozdaliśmy prezenty i po paru godzinach, zmęczeni tak intensywnym ale bardzo miłym dniem wróciliśmy do domu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz