Ciasto piernikowe
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-1 szklanka mleka
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 opakowanie przyprawy korzennej
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki oleju
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-1 szklanka mleka
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 opakowanie przyprawy korzennej
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki oleju
Brzoskwiniowa galaretka
-brzoskwinie z puszki
-2 galaretki brzoskwiniowe
-750 ml wody
-brzoskwinie z puszki
-2 galaretki brzoskwiniowe
-750 ml wody
Brzoskwiniowy krem
-250 ml syropu z brzoskwiń
-1 żółtko
-1 całe jajko
-60 g cukru
-1,5 łyżki mąki pszennej
-3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
-150 g masła lub margaryny
-250 ml syropu z brzoskwiń
-1 żółtko
-1 całe jajko
-60 g cukru
-1,5 łyżki mąki pszennej
-3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
-150 g masła lub margaryny
Mleczna polewa
-80 g masła lub margaryny
-3/4 szklanki cukru pudru
-3 łyżki wody
-2 łyżki mleka w proszkuu
-80 g masła lub margaryny
-3/4 szklanki cukru pudru
-3 łyżki wody
-2 łyżki mleka w proszkuu
Dodatkowo
-Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: galaretka: galaretki rozpuszczam w wodzie i odstawiam do tężenia. Krem: syrop z brzoskwiń przelewam do rondla, odlewam około 50 ml syropu i odstawiam. Syrop w rondlu podgrzewam do zagotowania. Żółtko i jajko ucieram z cukrem, dodaję odstawiony syrop oraz obie mąki i dokładnie miksuję. Mieszankę przelewam do gotującego się syropu cały czas mieszając gotuję budyń i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch, stopniowo dodaję wystudzony budyń brzoskwiniowy i ucieram do uzyskania gładkiego kremu. Ciasto piernikowe: jajka ubijam z cukrami na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą korzenną i dodaję do jajek na przemian z olejem oraz letnim mlekiem i wszystko razem łączę. Ciasto przelewam na blaszkę (około 24/24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę, a następnie przecinam na dwie części. Pierwszą część ciasta piernikowego układam na spodzie blaszki, smaruję łyżką kremu, rozkładam brzoskwinie (pokrojone na małe kawałki) zalewam tężejącą galaretką, schładzam, aby galaretka była bardziej sztywna, smaruję łyżką kremu, rozkładam Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki, nakładam resztę kremu i wykładam ciasto piernikowe. Polewa: masło rozpuszczam, dodaję cukier puder oraz wodę i mieszam, aż cukier się rozpuści, dodaję mleko w proszku, mieszam i dekoruję ciasto. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
-Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: galaretka: galaretki rozpuszczam w wodzie i odstawiam do tężenia. Krem: syrop z brzoskwiń przelewam do rondla, odlewam około 50 ml syropu i odstawiam. Syrop w rondlu podgrzewam do zagotowania. Żółtko i jajko ucieram z cukrem, dodaję odstawiony syrop oraz obie mąki i dokładnie miksuję. Mieszankę przelewam do gotującego się syropu cały czas mieszając gotuję budyń i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch, stopniowo dodaję wystudzony budyń brzoskwiniowy i ucieram do uzyskania gładkiego kremu. Ciasto piernikowe: jajka ubijam z cukrami na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą korzenną i dodaję do jajek na przemian z olejem oraz letnim mlekiem i wszystko razem łączę. Ciasto przelewam na blaszkę (około 24/24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę, a następnie przecinam na dwie części. Pierwszą część ciasta piernikowego układam na spodzie blaszki, smaruję łyżką kremu, rozkładam brzoskwinie (pokrojone na małe kawałki) zalewam tężejącą galaretką, schładzam, aby galaretka była bardziej sztywna, smaruję łyżką kremu, rozkładam Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki, nakładam resztę kremu i wykładam ciasto piernikowe. Polewa: masło rozpuszczam, dodaję cukier puder oraz wodę i mieszam, aż cukier się rozpuści, dodaję mleko w proszku, mieszam i dekoruję ciasto. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz