czwartek, 9 grudnia 2021

Świąteczne porządki

    Dziś rano obudziłam się w wspaniałym humorze z bardzo pozytywnym nastawieniem na resztę dnia. Zjedliśmy z mężem śniadanie i zaplanowaliśmy cały dzień na świąteczne sprzątanie. Włączyliśmy świąteczne piosenki i zaczęliśmy. Najpierw mycie okien, luster potem szorowanie dywanów, mycie łazienki oraz toalety. Po południu mycie żyrandoli oraz ścieranie kurzu ze wszystkich mebli. W między czasie ja przygotowałam obiad oraz deser do kawy. Dziś postawiłam na Japońskie ciasteczka Mochi z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.

 

Składniki

  • 100 g glutenowej mąki ryżowej
  • 160 ml wody
  • Dwie łyżki cukru pudru
  • Zielona herbata matcha
  • Wafelki Pryncypałki classic
  • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
  • Skrobia ziemniaczana

Sposób przygotowania

Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.

Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.

Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.

Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.

W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.

Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz