Dziś rano obudziłam się w wspaniałym humorze z bardzo pozytywnym nastawieniem na resztę dnia. Zjedliśmy z mężem śniadanie i zaplanowaliśmy cały dzień na świąteczne sprzątanie. Włączyliśmy świąteczne piosenki i zaczęliśmy. Najpierw mycie okien, luster potem szorowanie dywanów, mycie łazienki oraz toalety. Po południu mycie żyrandoli oraz ścieranie kurzu ze wszystkich mebli. W między czasie ja przygotowałam obiad oraz deser do kawy. Dziś postawiłam na Japońskie ciasteczka Mochi z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.
Składniki
- 100 g glutenowej mąki ryżowej
- 160 ml wody
- Dwie łyżki cukru pudru
- Zielona herbata matcha
- Wafelki Pryncypałki classic
- Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
- Skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie
wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do
kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj
masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj
folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na
talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj
aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie
należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą
masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj
niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść
kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko
schłodzony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz