środa, 8 grudnia 2021

Ciacho bez pieczenia

Na deser przygotowałam ciacho bez pieczenia na herbatnikowym spodzie z masą mleczną, piernikami, masą kajmakową oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Doskonałe na zbliżające się Święta. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Spód
-draże w czekoladzie od Dr Gerard 170 g

Masa
-1 szklanka mleka
-200 g masła
-3 szklanki mleka w proszku
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier z wanilią

Dodatkowo
-pierniki od Dr Gerard opakowanie
-510 g masy kajmakowej krówkowej
-140 g orzeszków ziemnych solonych

Polewa
-100 g czekolady
-5 łyżek mleka
-1 łyżka oleju

Sposób przygotowania: draże rozdrabniam i przekładam na dno blaszki. Mleko, masło, cukry podgrzewam do rozpuszczenia, studzę i dodaję mleko w proszku, miksuję i wylewam na słodycze, masę posypuję piernikami (pokrojonymi na bardzo małe kawałeczki), nakładam masę kajmakową i posypuję posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem oraz olejem i dekoruję wierzch. Podaję po mocnym schłodzeniu. Idealny dodatek do kawy. Do przygotowania wykorzystałam jak zawsze słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz