Ten wspaniały sernik przekazywany jest z rąk do rąk, testowany przez niejedną moją ciocię i kuzynki. Jest to chyba jeden z najprostrzych i łatwych przepisów w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealna wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr 1 wśród serników.
Składniki
1 kg białego sera z wiaderka
-8 jajek
-2 budynie śmietankowe
-3/4 szklanki cukru
-16 g cukru waniliowego
-ciastka kruche korzenne Dr Gerarda
Wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Ciastka korzenne wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez 40-50 minut. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika przez 15 minut, trzymamy przy zamkniętych drzwiach , następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 minut. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz