piątek, 31 grudnia 2021

Sernik na Sylwestra

 

   Ten wspaniały sernik przekazywany jest z rąk do rąk, testowany przez niejedną moją ciocię  i kuzynki. Jest to chyba jeden z najprostrzych i łatwych  przepisów w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy  jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do  niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealna wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr 1 wśród serników.

Składniki

1 kg białego sera z wiaderka

-8 jajek

-2 budynie śmietankowe

-3/4 szklanki cukru

-16 g cukru waniliowego

-ciastka kruche korzenne Dr Gerarda

Wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Ciastka korzenne wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez 40-50 minut. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika przez 15 minut, trzymamy przy zamkniętych  drzwiach , następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 minut. Po ostudzeniu wkładamy  na całą noc do lodówki.                    Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz