Biszkopt
-5 jajek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru migdałowego
-3 łyżeczki kakao
-8 łyżeczek cukru
Śmietanka
-500 ml śmietany kremówki 36%
-3/4 szklanki cukru pudru
-5 jajek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru migdałowego
-3 łyżeczki kakao
-8 łyżeczek cukru
Śmietanka
-500 ml śmietany kremówki 36%
-3/4 szklanki cukru pudru
Polewa
-100 g białej czekolady
-1 łyżka kakao
-2 łyżki margaryny
-100 ml śmietany kremówki 36%
-100 g białej czekolady
-1 łyżka kakao
-2 łyżki margaryny
-100 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo
-biszkopty z galaretką wiśniową, kremem rumowym i czekoladą od Dr Gerard opakowanie
-dżem z czarnej porzeczki 180 g
-biszkopty z galaretką wiśniową, kremem rumowym i czekoladą od Dr Gerard opakowanie
-dżem z czarnej porzeczki 180 g
Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżeczce cukru. Do sztywnej piany dodaję po jednym żółtku i ubijam, nadal miksując dodaję mąki, proszek do pieczenia i cukier migdałowy. Tortownicę (o średnicy około 28 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Biszkopt piekę około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno, stopniowo dodaję cukier puder i miksuję. Zimny biszkopt przecinam na dwie części. Jedną część wkładam do tortownicy i smaruję dżemem, rozkładam słodycze od Dr Gerarda i nakładam śmietankę. Przykrywam drugim biszkoptem. Rozpuszczam margarynę, wlewam śmietankę i dodaję czekoladę. Podgrzewam ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Po rozpuszczeniu dodaję kakao i mieszam. Polewą dekoruję ciasto. Podaję po schłodzeniu. Idealne na Święta Bożego Narodzenia, zabawę sylwestrową czy inną okazję. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz