Za oknem jest słonecznie a zarazem mroźnie. Ulice są pokryte
cienką warstwą świeżego śniegu który spadł w nocy. Ponieważ pogoda sprzyja do
działania, dzisiejszy dzień mamy również cały zaplanowany. Zaraz po śniadaniu
wybraliśmy się z mężem na zakupy spożywcze. Poza warzywami, owocami, i innymi
rzeczami kupiliśmy równie słodycze świąteczne takie jak pierniki, Ciastka Xmas
Trees czekoladowe choinki, ciastka kruche korzenne Cookie Man, wszystkie z
naszej ulubionej firmy dr Gerard. Po południu natomiast pojechaliśmy na jarmark
Bożonarodzeniowy który działa od początku grudnia w naszym mieście. Świąteczny
klimat który panuje na jarmarku, światełka, muzyka, grzane wino to wszystko
sprawia, że jeszcze bardziej jest się spragnionym świąt. Dzień był na prawdę
miły! Wieczorem po powrocie do domu, zrobiliśmy gorąca herbatkę i pokroiliśmy
ciasto które zrobiła dzień wcześniej. Jest to Ciasto Montagna Bianca z przepisu
ze strony internetowej dr Gerarda.
Składniki
Spód
- 150g Pryncypałki Classic dr Gerard
- 50g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Biały Krem
- 500g serka Mascarpone
- 400 ml śmietany 30% (bardzo dobrze schłodzonej)
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru (ja tyle dodałam ale jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta to 2/3/4 łyżki)
- płaska łyżka przesianej mąki ziemniaczanej (dla stabilizacji kremu)
- łyżeczka ekstraktu z Wanilii
Mus Czekoladowy
- 200g Gorzkiej Czekolady
- 25g masła
- 4 szczypty chilli/pieprzu cayenne
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 białka jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- 55g Pryncypałki Classic dr Gerard
Dodatkowo
- 30g Pryncypałki Classic dr Gerard
- Starta Biała Czekolada
- 3 łyżki konfitury porzeczkowej.
Sposób przygotowania
Zblednować na pył 150g Pryncypałki Classic dr Gerard. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Zblednowane Pryncypałki wymieszać z uzyskaną masą czekoladową i wyłożyć ja na spód blachy, by zachować okrągły kształt.
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając pod koniec cukier i skrobię, w drugiej misce delikatnie mieszamy mascarpone, do serka dodajemy śmietanę (rzadkie do gęstego), ekstrakt, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem, pod koniec dodać chilli/pieprz cayenne. Śmietankę ubić na sztywno, dodajemy ostudzoną czekoladę, mieszamy delikatnie. Następnie ubijamy białka z, pod koniec dodając cukier puder. Do masy śmietankowo czekoladowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia smaków. Na koniec do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kostkę Pryncypałki Classic dr Gerard. Gotowy krem można na chwilę (10-15 min) schować do lodówki.
Na spód wykładamy część białego kremu, następnie na środek
połowę czekoladowego, wtedy dajemy owocową niespodziankę – konfiturę
porzeczkową i przykrywamy resztą czekoladowego kremu. Kończymy naszą „górę”
nakładając na całość biały krem.
Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
A przed podaniem posypać startą białą czekoladą i ułożyć w
całości pozostałe PryncyPałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz