Już to jest ten czas kiedy, wielu z nas zabiera się na myśleniem na temat co tu upiec, jakie smakołyki przygotować na święta. Pamiętajcie tylko aby nie robić tego za dużo, aby nie zmarnować żywności. Poniżej podam wam znaleziony rok temu przepis na pyszny piernik domowy. Jest to uzupełnie słodyczy Dr Gerarda. My w tym roku mamy odpowiedni zapas pierników czy Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (u mnie: 450g)
3 jajka
1 szklanka cukru (200g)
1 szklanka kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (u mnie: 330g)
¾ szklanki oleju (150g)
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
migdały w płatkach lub posiekane (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 25cm) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciasto można polać lukrem. (Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę). Lukier można posypać podprażonymi na sychej patelni migdałami w płatkach lub siekanymi.
Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami, oraz o ciastka kruche korzenne Cookie Man.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz