Ciasto
-3 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cukru pudru
-200 g masła
-2 jajka
-2 łyżki miodu
-2 łyżki śmietany 18%
-2 łyżeczki sody
-3 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cukru pudru
-200 g masła
-2 jajka
-2 łyżki miodu
-2 łyżki śmietany 18%
-2 łyżeczki sody
Masa grysikowa
-3 szklanki mleka
-5 łyżki kaszy manny
-pół szklanki cukru
-1 cukier z wanilią
-100 g masła
-sok z połowy cytryny
-3 szklanki mleka
-5 łyżki kaszy manny
-pół szklanki cukru
-1 cukier z wanilią
-100 g masła
-sok z połowy cytryny
Masa jabłkowa
-1,5 kilograma jabłek
-2 galaretki cytrynowe
-2 łyżki cukru
-skórka otarta z połowy cytryny
-1,5 kilograma jabłek
-2 galaretki cytrynowe
-2 łyżki cukru
-skórka otarta z połowy cytryny
Polewa czekoladowa
-czekolada mleczna
-2 łyżki masła
-3 łyżki mleka
-1 łyżeczka cukru
-czekolada mleczna
-2 łyżki masła
-3 łyżki mleka
-1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
-1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-pierniki od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto: składniki na ciasto zagniatam, dzielę na pół. Jedną część wałkuję, wykładam na blaszkę (około 24/40 cm) i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie studzę. Drugie ciasto przygotowuję tak samo. Jabłka obieram, ścieram na tarce, dodaję cukier i prażę około 15 minut, dodaję galaretki, skórkę z cytryny i mieszam. Masę odstawiam do wystudzenia. Mleko z dodatkiem kaszy manny, cukru i cukru z wanilią gotuję do zgęstnienia i studzę. Masło ucieram na puch, dodaję porcjami wystudzoną kaszę oraz sok z cytryny i miksuję na puszysty krem. Polewa: czekoladę kroję na małe kawałki, dodaję masło i cukier. Podgrzewam do rozpuszczenia się cukru, wlewam mleko i mieszam do momentu, aż polewa będzie jednolita. Na pierwsze ciasto wykładam masę grysikową, na masie układam pokrojone na mniejsze części pierniki od Dr Gerarda i wykładam masę jabłkową, przykrywam drugim ciastem i polewam polewą. Wierzch posypuję delikatnie zmielonymi orzechami włoskimi. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu, więc koniecznie wypróbujcie już. Do przygotowania wykorzystałam pierniki od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a do ubrania choinki wykorzystałam Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki i kruche jabłkowo-cynamonowe ciasteczka ze świątecznym wzorem. Polecam i życzę smacznego!
-1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-pierniki od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto: składniki na ciasto zagniatam, dzielę na pół. Jedną część wałkuję, wykładam na blaszkę (około 24/40 cm) i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie studzę. Drugie ciasto przygotowuję tak samo. Jabłka obieram, ścieram na tarce, dodaję cukier i prażę około 15 minut, dodaję galaretki, skórkę z cytryny i mieszam. Masę odstawiam do wystudzenia. Mleko z dodatkiem kaszy manny, cukru i cukru z wanilią gotuję do zgęstnienia i studzę. Masło ucieram na puch, dodaję porcjami wystudzoną kaszę oraz sok z cytryny i miksuję na puszysty krem. Polewa: czekoladę kroję na małe kawałki, dodaję masło i cukier. Podgrzewam do rozpuszczenia się cukru, wlewam mleko i mieszam do momentu, aż polewa będzie jednolita. Na pierwsze ciasto wykładam masę grysikową, na masie układam pokrojone na mniejsze części pierniki od Dr Gerarda i wykładam masę jabłkową, przykrywam drugim ciastem i polewam polewą. Wierzch posypuję delikatnie zmielonymi orzechami włoskimi. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu, więc koniecznie wypróbujcie już. Do przygotowania wykorzystałam pierniki od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a do ubrania choinki wykorzystałam Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki i kruche jabłkowo-cynamonowe ciasteczka ze świątecznym wzorem. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz