środa, 22 grudnia 2021

Pierwszy dzień zimy

Zapraszam na ciasto miodowe z masą grysikową, piernikami, masą jabłkową, polewą czekoladową i orzechami. Słodki i pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub gorącej czekolady w pierwszy dzień zimy. Spróbujecie? Na Święta w sam raz. Oto składniki:

Ciasto
-3 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cukru pudru
-200 g masła
-2 jajka
-2 łyżki miodu
-2 łyżki śmietany 18%
-2 łyżeczki sody

Masa grysikowa
-3 szklanki mleka
-5 łyżki kaszy manny
-pół szklanki cukru
-1 cukier z wanilią
-100 g masła
-sok z połowy cytryny

Masa jabłkowa
-1,5 kilograma jabłek
-2 galaretki cytrynowe
-2 łyżki cukru
-skórka otarta z połowy cytryny

Polewa czekoladowa
-czekolada mleczna
-2 łyżki masła
-3 łyżki mleka
-1 łyżeczka cukru

Dodatkowo
-1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-pierniki od Dr Gerard opakowanie

Sposób przygotowania: ciasto: składniki na ciasto zagniatam, dzielę na pół. Jedną część wałkuję, wykładam na blaszkę (około 24/40 cm) i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie studzę. Drugie ciasto przygotowuję tak samo. Jabłka obieram, ścieram na tarce, dodaję cukier i prażę około 15 minut, dodaję galaretki, skórkę z cytryny i mieszam. Masę odstawiam do wystudzenia. Mleko z dodatkiem kaszy manny, cukru i cukru z wanilią gotuję do zgęstnienia i studzę. Masło ucieram na puch, dodaję porcjami wystudzoną kaszę oraz sok z cytryny i miksuję na puszysty krem. Polewa: czekoladę kroję na małe kawałki, dodaję masło i cukier. Podgrzewam do rozpuszczenia się cukru, wlewam mleko i mieszam do momentu, aż polewa będzie jednolita. Na pierwsze ciasto wykładam masę grysikową, na masie układam pokrojone na mniejsze części pierniki od Dr Gerarda i wykładam masę jabłkową, przykrywam drugim ciastem i polewam polewą. Wierzch posypuję delikatnie zmielonymi orzechami włoskimi. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu, więc koniecznie wypróbujcie już. Do przygotowania wykorzystałam pierniki od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a do ubrania choinki wykorzystałam Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki i kruche jabłkowo-cynamonowe ciasteczka ze świątecznym wzorem. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz