Biszkopt
-5 jajek
-100 g mąki pszennej
-40 g mąki ziemniaczanej
-30 g mąki kukurydzianej
-8 łyżeczek cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczeniu
-2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową
Budyń
-3 opakowania budyniu waniliowego
-700 ml mleka
-5 łyżeczek cukru
-5 jajek
-100 g mąki pszennej
-40 g mąki ziemniaczanej
-30 g mąki kukurydzianej
-8 łyżeczek cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczeniu
-2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową
Budyń
-3 opakowania budyniu waniliowego
-700 ml mleka
-5 łyżeczek cukru
Polewa
-100 g deserowej czekolady
-100 g śmietanki 36%
-100 g deserowej czekolady
-100 g śmietanki 36%
Dodatkowo
-puszka masy kajmakowej o smaku krówki
-pierniki od Dr Gerard z nadzieniem pomarańczowo-cynamonowym opakowanie
-płatki migdałowe
-puszka masy kajmakowej o smaku krówki
-pierniki od Dr Gerard z nadzieniem pomarańczowo-cynamonowym opakowanie
-płatki migdałowe
Sposób przygotowania: biszkopt: mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pomarańczowym. Białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, cały czas miksując dodaję po jednej łyżeczce cukru, następnie dodaję po jednym żółtku i stopniowo, miksując wsypuję przesianą mieszankę. Masę przelewam do tortownicy (około 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut , a następnie studzę. Zimny biszkopt przecinam na 2 części. Dolny blat biszkoptu wkładam do tortownicy, smaruję podgrzaną masą kajmakową i rozkładam pierniki (pokrojone na mniejsze kawałki). Budyń: 500 ml mleka gotuję z cukrem, w pozostałym mleku mieszam proszek budyniowy, wlewam do gotującego się mleka i gotuję ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestygnięty budyń wykładam na pierniki. Budyń przykrywam warstwą biszkoptu. Śmietankę podgrzewam razem z czekoladą, aż się rozpuści. Polewą smaruję biszkopt, wierzch posypuję płatkami migdałowymi. Schładzam i gotowe. Do przygotowania tego i innych wypieków na Boże Narodzenie wykorzystajcie świąteczne słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a ciasta obłędnie pyszne i niebanalne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz