piątek, 10 grudnia 2021

Słodki początek weekendu

Ciasto na biszkopcie z dwoma czekoladowymi kremami na bazie śmietanki i sera z wiaderka oraz piernikami i płatkami migdałowymi. Zapraszam na słodki początek weekendu. Spróbujecie? Oto składniki:

Biszkopt
-5 jajek
-150 g cukru
-1 budyń waniliowy
-80 g mąki tortowej
-20 g czarnego kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jasny
-500 ml śmietanki 30%
-100 g białej czekolady
-500 g sera z wiaderka
-50 g cukru pudru
-20 g żelatyny
-100 ml wody

Krem ciemny
-500 ml śmietanki 30%
-100 g gorzkiej czekolady
-500 g sera z wiaderka
-50 g cukru pudru
-20 g żelatyny
-100 ml wody

Dodatkowo
-pierniki od Dr Gerard opakowanie
-konfitura wiśniowa
-płatki migdałowe

Sposób przygotowania: czekolady (każdą osobno) rozpuszczam nad parą w śmietance, studzę i schładzam. Biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli, a następnie cukrem, dodaję po żółtku i ubijam. Na koniec stopniowo przesiewam budyń z mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszam łopatką. Przelewam do blaszki (około 30/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu studzę, a następnie układam w tej samej blaszce i smaruję konfiturą wiśniową. Krem jasny: żelatynę rozpuszczam w gorącej przegotowanej wodzie i lekko studzę. Białą czekoladową śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję porcjami serek i ubijam, następnie wlewam żelatynę i krótko miksuję. Krem jasny wykładam na konfiturę. Na kremie rozkładam rozdrobnione pierniki od Dr Gerarda. Krem ciemny: żelatynę rozpuszczam w gorącej przegotowanej wodzie i lekko studzę. Ciemną czekoladową śmietankę ubijam z pudrem, dodaję porcjami serek i ubijam, następnie wlewam żelatynę i krótko miksuję. Krem wykładam na pierniki. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz