środa, 29 grudnia 2021

Imprezowe ciasto

Słodka propozycja na imprezowe ciasto czekoladowe z masą serową, piernikami, masą makową i polewą czekoladową z rodzynkami w alkoholu. Ciasto tylko dla dorosłych, na imieniny, urodziny czy zabawę sylwestrową. Zapraszam. Spróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto
-150 g mąki
-150 g masła lub margaryny
-200 g cukru
-6 jajek
-200 g czekolady deserowej
-2 łyżeczki kakao
-szczypta soli
-250 ml mleka

Masa serowa
-250 ml mleczka kokosowego
-1 kg sera z wiaderka
-4 jajka
-3 żółtka
-200 g cukru
-2 opakowania budyniu kokosowego bez cukru
-1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa makowa
-850 g masy makowej
-3 białka

Polewa
-100 g czekolady deserowej
-25 ml śmietanki 30%
-1 łyżeczka kakao

Dodatkowo
-pierniki od Dr Gerard opakowanie
-40 g rodzynek
-100 ml rumu lub innego alkoholu

Sposób przygotowania: rodzynki moczę w alkoholu, a następnie odsączam. Ciasto: masło rozpuszczam z kakao, mlekiem i czekoladą, aż do połączenia się i odkładam do wystudzenia, jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję mąkę i mieszam. Następnie dodaję przestudzoną masę czekoladową i mieszam do połączenia. Ciasto przekładam do formy wysoko wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Masa serowa: jajka i żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję ser, mleczko, aromat oraz proszek budyniowy i mieszam. Masa makowa: białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję gotową masę makową i mieszam do połączenia. Na ciasto wykładam masę serową, rozkładam rozdrobnione pierniki od Dr Gerarda, nakładam masę makową i wkładam ponownie do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 65 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Polewa: czekoladę ze śmietanką oraz kakao rozpuszczam w kąpieli wodnej do całkowitego połączenia się składników, a następnie dodaję odsączone z alkoholu rodzynki, mieszam i wykładam na zimne ciasto. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a ciasto czy deser zawsze udany i niepowtarzalny. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz