czwartek, 30 grudnia 2021

Mega ciasto

 

    Wyszperałam to ciasto w moich babcinych zeszytach i nie zawiodłam się. Jest mega pyszne! Idealne połączenie z ciastkami kruchymi korzennymi Dr Gerarda, malin i lekkiej puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi obłędnie. Trzeba się nastawić na to że ciasto nagle znika w niewyjaśnionych okolicznościach.....tak właśnie działo się u mnie. Myślę, że równie pyszne będzie z innymi owocami.

Składniki na ciasto 

-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

-250 g masła zimnego

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki cukru pudru

-5 żółtek

Budyniowa pianka

-5 białek 

-1 szklanka dobrego cukru

-16 g cukru waniliowego

-2 opakowania budyniu waniliowego

-1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto

-ciastka kruche korzenne Cookie Man

-500 g malin

-3 łyżki cukru pudru do oprószenia

Przygotowanie

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto zwinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. 

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce ciasto, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch pokruszyć ciastka korzenne Cookie Man Dr Gerarda. Piec w 190 stopniach ok.30-40 minut. Wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz