poniedziałek, 13 grudnia 2021

Świąteczne słodkości

Delikatne ciasto biszkoptowe z puszystym kremem i czekoladowymi choinkami to wyjątkowo pyszna uczta dla podniebienia. Może przygotujecie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia? Zachęcam do wypróbowania. Oto składniki:

Biszkopt
-3 jajka
-1 szklanka mąki
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju
-1 łyżka octu

Masa
-150 g masła
-150 g margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-1,5 szklanki orzechów włoskich zmielonych
-1 szklanka gorącego mleka

Dodatkowo
-Ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki od Dr Gerard opakowanie
-pół szklanki siekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białka. Białka ubijam na sztywną pianę, powoli dodaję cukier, a następnie po jednym żółtku. Wlewam olej oraz ocet i miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy mieszając szpatułką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Masa: orzechy zalewam mlekiem i zostawiam do wystygnięcia. Do miski wkładam masło, margarynę oraz cukier puder i wszystko miksuję. Dodaję zimną masę orzechową i wszystko miksuję do połączenia się składników. Na biszkopt wykładam większą część kremu, rozkładam ciastka Xmas Trees czekoladowe choinki (pokrojone na małe kawałki) i nakładam pozostały krem. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Schładzam około 3 godziny przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze i u mnie w domu obowiązkowe na liście świątecznych słodkości. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz