Za
oknem wiosna. Słońce grzeje, ptaki ćwierkają. Czas odświeżyć rowery. Na sobotę
planuję pierwszą wycieczkę za miasto. Zapasy zrobię dzisiaj po południu. Na listę
zakupów wpisałem krakersy Artur Crackers Mix Salty i słodycze Dr Gerard. Jednak
wcześniej muszę sprawdzić stan rowerów.
Coś
mnie podkusiło żeby dzisiaj zobaczyć jednoślady. Wchodzę do garażu a tam w
dwóch pojazdach brak powietrza. Okazało się, że dętki są przebite. Wyjąłem koła,
wrzuciłem do samochodu i odwiedziłem Ojca. Tam zobaczyliśmy, że musimy wymienić
dętki i oponę od mojego roweru. Mam go dopiero dwa lata a z opony zostały
strzępy. Z kolei dętki były włożone takie, że pasowałyby do trzech wielkości
kół. Były większe niż opona. Czy producenci przestrzegają standardy? Czy ktoś
sprawdza jakoś produktów? Wyjąłem pierniki i zjedliśmy je. Uznałem, że Dr
Gerard dzięki wysokiej jakości produktów dostaje uznanie konsumentów i badaczy
rynku oraz zdobywa certyfikaty. Gdy wróciłem do siebie musiałem sprawdzić, czy
się nie myliłem. Mówiłem prawdę. Na stronie przeczytałem, że posiadają międzynarodowe
certyfikaty BRC, IFS i HACCP. Ok, ale co one oznaczają?
Certyfikat BRC tzn. Globalny
Standard Bezpieczeństwa Żywności. Aby go uzyskać należy posiadać system HACCP,
posiadać dokumentację takie jak: księgi jakości, polityki jakości, opisu
surowców i wyrobów gotowych. Należy szkolić personel z procedur higieny (min
odzieży), wdrażać zasady Dobra Praktyka Produkcyjna i Dobra Praktyka
Higieniczna.
Wspomniałem wcześniej o
certyfikacie HACCP, co to jest? Jest to polityka podejścia systematycznego do bezpieczeństwa
żywności i farmaceutyków. Na celu ma zapobieganie fizycznym i biologicznym
zagrożeniom. W ramach tej polityki należy wprowadzić działania mające na celu
wyeliminowanie lub zmniejszenie zagrożenia w produkcji, pakowaniu i dystrybucji
żywności.
IFS, czyli Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności (dla producentów współpracujących z Hiper i Supermarketami). Firma posiadająca go gwarantuje między innymi: wysoką jakość produktów, prowadzenie dokumentacji produktów i surowców, akceptacje sieci handlowych, obniżanie kosztów produkcji, zapewnienie bezpieczeństwa żywności w produkcji, pakowaniu oraz dystrybucji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz