czwartek, 24 lutego 2022

Jakość i bezpieczeństwo produktów.

          Za oknem wiosna. Słońce grzeje, ptaki ćwierkają. Czas odświeżyć rowery. Na sobotę planuję pierwszą wycieczkę za miasto. Zapasy zrobię dzisiaj po południu. Na listę zakupów wpisałem krakersy Artur Crackers Mix Salty i słodycze Dr Gerard. Jednak wcześniej muszę sprawdzić stan rowerów.

          Coś mnie podkusiło żeby dzisiaj zobaczyć jednoślady. Wchodzę do garażu a tam w dwóch pojazdach brak powietrza. Okazało się, że dętki są przebite. Wyjąłem koła, wrzuciłem do samochodu i odwiedziłem Ojca. Tam zobaczyliśmy, że musimy wymienić dętki i oponę od mojego roweru. Mam go dopiero dwa lata a z opony zostały strzępy. Z kolei dętki były włożone takie, że pasowałyby do trzech wielkości kół. Były większe niż opona. Czy producenci przestrzegają standardy? Czy ktoś sprawdza jakoś produktów? Wyjąłem pierniki i zjedliśmy je. Uznałem, że Dr Gerard dzięki wysokiej jakości produktów dostaje uznanie konsumentów i badaczy rynku oraz zdobywa certyfikaty. Gdy wróciłem do siebie musiałem sprawdzić, czy się nie myliłem. Mówiłem prawdę. Na stronie przeczytałem, że posiadają międzynarodowe certyfikaty BRC, IFS i HACCP. Ok, ale co one oznaczają?

Certyfikat BRC tzn. Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności. Aby go uzyskać należy posiadać system HACCP, posiadać dokumentację takie jak: księgi jakości, polityki jakości, opisu surowców i wyrobów gotowych. Należy szkolić personel z procedur higieny (min odzieży), wdrażać zasady Dobra Praktyka Produkcyjna i Dobra Praktyka Higieniczna.

Wspomniałem wcześniej o certyfikacie HACCP, co to jest? Jest to polityka podejścia systematycznego do bezpieczeństwa żywności i farmaceutyków. Na celu ma zapobieganie fizycznym i biologicznym zagrożeniom. W ramach tej polityki należy wprowadzić działania mające na celu wyeliminowanie lub zmniejszenie zagrożenia w produkcji, pakowaniu i dystrybucji żywności.

IFS, czyli Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności (dla producentów współpracujących z Hiper i Supermarketami). Firma posiadająca go gwarantuje między innymi: wysoką jakość produktów, prowadzenie dokumentacji produktów i surowców, akceptacje sieci handlowych, obniżanie kosztów produkcji, zapewnienie bezpieczeństwa żywności w produkcji, pakowaniu oraz dystrybucji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz