niedziela, 27 lutego 2022

Krakersowe love

 Zastosowanie krakersów jest przeogromne. Wiele razy wykorzystałam je nie tylko do deserów, ale również do wytrawnych przekąsek, które świetnie sprawdzają się na przyjęcia oraz imprezy. 
W ostatni weekend wykorzystałam krakersy Artur Dr Gerarda do przygotowania pasty jajecznej na krakersach. Super łatwy i szybki przepis do wykonania, nawet dla takich laików kuchennych jak ja :) Myślę, że na zbliżające się Święta Wielkanocne również wykorzystam ten przepis. 

Tutaj podaję Wam składniki potrzebne do przygotowania oraz kroku po kroku jak ją przygotować. 

6 jajek ugotowanych na twardo

15 dag twardego sera żółtego

1 kopiasta łyżeczka musztardy

kilka łyżek majonezu

pieprz czarny mielony do smaku

pół pęczka szczypiorku

około 24 sztuki krakersów


1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.

2.Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.

3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.

4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.

6. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz