Zastosowanie krakersów jest przeogromne. Wiele razy wykorzystałam je nie tylko do deserów, ale również do wytrawnych przekąsek, które świetnie sprawdzają się na przyjęcia oraz imprezy.
W ostatni weekend wykorzystałam krakersy Artur Dr Gerarda do przygotowania pasty jajecznej na krakersach. Super łatwy i szybki przepis do wykonania, nawet dla takich laików kuchennych jak ja :) Myślę, że na zbliżające się Święta Wielkanocne również wykorzystam ten przepis.
Tutaj podaję Wam składniki potrzebne do przygotowania oraz kroku po kroku jak ją przygotować.
6 jajek ugotowanych na twardo
15 dag twardego sera żółtego
1 kopiasta łyżeczka musztardy
kilka łyżek majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
pół pęczka szczypiorku
około 24 sztuki krakersów
1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.
2.Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.
3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.
4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.
6. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz