Dziś odwiedziła mnie sąsiadka. Bardzo się z tego cieszyłam bo dawno się nie widziałyśmy. Miałyśmy sobie tyle do opowiedzenia. Prosiła żeby nie przygotowywała wcześniej nic słodkiego ponieważ chciała by razem ze mną coś zrobić. Wspólne wypieki to świetny pomysł na spędzanie czasu z przyjaciółką. Jak przyszły przejrzałyśmy przepisy na stronie internetowej dr Gerarda i wybrałyśmy pyszne "Beziki z kremem czekoladowym z pryncypałkami".
SKŁADNIKI:
Bezy:
- 5 białek
- 250 g cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Krem czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100g Pryncypałek dr Gerard
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać
na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna dodawać
porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod
koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni 40-50 minut (w zależności od wielkości bez).
Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszać. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo) Na koniec dodać pokruszone pryncypałki.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, przekładamy nim bezy.
Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z
białą czekoladą oraz Pryncypałkami kokosowymi
Niestety nie miałam wszystkich składników w domu, więc
zaczęłyśmy od wizyty w osiedlowym sklepie. Gdy już miałyśmy wszystkie produkty
zaczęłyśmy pieczenie. To świetna zabawa! Gdy Beziki się upiekły, dokończyłyśmy
je według przepisu. Gdy wszystko było gotowe, zrobiłyśmy herbatę, usiadłyśmy
spokojnie i mogłyśmy się zajadać. Jak zwykle wyszło pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz