piątek, 25 lutego 2022

Ciasto na pożegnanie lutego

 Witam. Oj jak fajnie koniec lutego, koniec zimy, koniec śniegu i mrozu. Ale nie koniec ze słodyczami ,,Dr Gerard”. Ciastka kruchymi korzennymi Cookie Man i piernikami jemy kilogramami. Po prostu są pyszne, a dziś na koniec lutego upiekę ciasto, do którego potrzebne mi będą: 300 g markizów czekoladowych z nadzieniem czekoladowym ,, Dr Gerard”,50 g gorzkiej czekolady, połamanej,50 g masła, w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki wkładam do malaksera i miksuję do powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Przygotowuję formę do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysypuję do niej ciasteczkową masę, wciskam w dno i boki formy. Schładzam, do momentu przygotowania nadzienia. Składniki na czekoladowe:250 ml śmietany kremówki 30%,300 g mlecznej czekolady, posiekanej,125 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej. W małym garnuszku umieszczam śmietanę kremówkę. Podgrzewam. Do śmietanki wsypuję posiekaną czekoladę. Potem mieszam do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Sos przelewam na spód ciasteczkowy w formie na tarte.  Odstawiam do lekkiego zgęstnienia. W gęstniejącym sosie układam borówki amerykańskie. Schładzam w lodówce do zgęstnienia. A 400 g borówek amerykańskich i np. ciastka kruche korzenne Cookie Man ,,Dr Gerard” można dodać do tarty.  I ciacho na podżeganie lutego gotowe, i gotowa ja jestem, aby pójść do sklepu po kolejne ciastka kruche korzenne Cookie Man i krakersy Artur Crackers Mix Salty ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz