Dzisiaj podzielę się z Wami super przepisem na ciasto z wykorzystaniem tylko trzech składników! Tak, właśnie tak tylko trzy składniki, a ciasto smakuje wyśmienicie. Znalazłam ten przepis dawno temu w zeszycie kulinarnym mojej mamy. Bardzo często je piekę, ponieważ jest bardzo szybie i łatwe w przygotowaniu.
Pewnie wiele osób lubi słone paluszki albo krakersy. Właśnie te drugie wykorzystuje do zrobienia pysznego ciasta krakersowego. Ja w moim przepisie wykorzystałam już kilkukrotnie krakersy Artur mix salty Dr Gerarda. Polecam je wypróbować nie tylko do ciast, ale też do tworzenia różnych przekąsek z ich wykorzystaniem.
Do wykonania ciasta potrzebujemy:
2 opakowanie krakersów Dr Gerard -(solonych, nie smakowych)
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego - każde po 530 g
kostka masła (200 g)
Wykonanie:
Krakersy pokrusz w dłoniach do dużej miski, zalej dwiema puszkami mleka skondensowanego i kostką rozpuszczonego masła.
Wymieszaj wszystko dokładnie.
Można też dodać tu orzechy, rodzynki itp.
Całość przekładamy do średniej blaszki (wymiary około 24/24 cm) i pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut.
Na górę ciasta możemy wylać polewę, rozpuszczoną czekoladę lub udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz